(VIDEO) Inginerii Nissan au creat o vopsea albă care păstrează maşina cu circa 10 grade Celsius mai răcoroasă decât una obişnuită

9 August 2024, 13:00
Redacţia PiataAuto.md
Perioadele caniculare ne fac să simţim mai mult diferenţa dintre căldura pe care o poate absorbi sau respinge o maşină în funcţie de culoarea sa, mai ales atunci când stă parcată în soare. Faptul că o maşină neagră va atrage mai multă căldură, în timp ce una albă va reflecta o parte din căldură, e oarecum unanim cunoscut. Însă inginerii Nissan au inventat o vopsea albă care poate respinge şi mai multă căldură decât una albă obişnuită, iar în rezultat caroseria maşinii e cu 10-12 grade Celsius mai rece, iar interiorul e cu până la 5 grade mai răcoros.
Vopseaua a fost dezvoltată împreună cu o companie numită Radi-Cool şi încorporează în componenţa ei un material sintetic format din două tipuri de particule, reactive la lumină.
Una din cele reflectă razele apropiate de infraroşu, care generează efectul de căldură în vopseaua obişnuită. Alta creează unde electromagnetice care redirecţionează razele de pe suprafaţa vopselei, iar astfel efectul lor cumulat permite menţinerea unei temperaturi mai mici pe stratul de vopsea şi implicit pe caroseria maşinii.
Nissan spune că a confirmat prin măsurări şi chiar un experiment pe viu al unei maşini care a operat pe aeroportul Hameda din Tokio că efectul acestei vopselei aduce o temperatură cu până la 10-12 grade Celsius a caroseriei, iar asta se traduce într-o ambianţă cu până la 5 grade mai puţin fierbinte în interiorul unei maşini lăsate pe timp îndelungat în soare.
Iar asta înseamnă că la pornire, sistemul de aer condiţionat va avea nevoie de mai puţină energie pentru a răcori habitaclul, reducând sarcina asupra motorului cu combustie sau trăgând mai puţină energie din baterie în cazul unei maşini electrice.
Deci efectul final ar fi şi confortul la revenire, dar şi eficienţa în consum. Iar această eficienţă s-ar păstra, la un nivel mai mic ce-i drept, şi în timpul condusului.
Inginerii Nissan spun că marea realizare e că acest efect de eficienţă se obţine în mod pasiv cu noua vopsea, fără efort suplimentar sau consum temporar de energie. Cei de la Nissan spun că aplicarea lui pe maşinile electrice ar da cel mai mare beneficiu, deci în viitor în gama Nissan ar putea apărea o asemenea vopsea. Deocamdată a fost testată doar culoarea albă, dar teoretic un anumit efect ar putea obţinut şi cu alte nuanţe.
Asemenea principii de vopsea eficientă energetic sunt aplicate pe unele clădiri din Japonia, dar acolo stratul de vopsea e foarte gros de obicei, pentru a obţine efectul. Acum e pentru prima dată când un asemenea efect a putut fi obţinut cu un strat de vopsea subţire, aplicabil pe caroseria unei maşini.
Vezi cum funcţionează vopseaua în video-ul de mai jos.
1
3,741
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!