Care e progresul lucrărilor la centura oraşului Vulcăneşti din Moldova, la un an de la începerea lucrărilor

1 Septembrie 2024, 10:33
Redacţia PiataAuto.md
La începutul lunii septembrie 2023, scriam că lucrările la construcţia centurii oraşului Vulcăneşti din Moldova demaraseră, iar o bună parte din acest drum trebuia construit în câmp gol, de la zero, în timp ce o altă parte trebuia să urmeze un soi de drum folosit local până atunci. Acum, la un an de la startul lucrărilor, cei de la Administraţia de Stat a Drumurilor au raportat care e progresul lucrărilor şi cât de aproape munca din teren faţă de termenii stipulaţi în contract.
Centura Vulcăneşti are 8,58 km lungime şi e parte din traseul M3 Giurgiuleşti-Chişinău, traseu care în formula sa finală va asigura că de la vama Galaţi cu România sau de la portul Giurgiuleşti până la Chişinău nu se va trece decât prin 5 localităţi, în rest traseul urmând a fi unul superb de plăcut şi fluidizat în trafic.
Ei bine acum, după an de lucrări la centură, ASD raportează că progresul fizic al lucrărilor a ajuns la 40%, ceea ce depăşeşte cu 15% planul stabilit în contract, deci se munceşte într-un ritm mai intens decât cel asumat prin contract de constructor.
Cei de la ASD spun că 5 km de drum au fost construiţi şi asfaltaţi de la zero, ceea ce reprezintă 60% din lungimea traseului. Totuşi, progresul fizic are o cifră mai mică pentru că pe distanţa rămasă se munceşte la două obiecte mai complexe, precum un pod la kilometrul 2+495 şi un pasaj la kilometrul 4+900.
Termenul contractual de finalizare a lucrărilor e stabilit pentru luna februarie 2026, iar bugetul alocat e de 21,2 milioane euro, finanţaţi de BERD.
Foto: Aşa arătau lucrările în octombrie 2023

Constructorul în acest caz e reprezentanţa din Moldova a companiei ucrainene Automagistral Pivden, companie care a mai realizat anterior şi alte porţiuni importante de trasee în Moldova. Spre deosebire de o altă companie din Ucraina care realizează cu progres lent lucrările la podul de la Mihai Viteazul din Chişinău, în acest caz execuţia lucrărilor decurge într-un ritm exemplar, ba chiar mai accelerat decât termenii contractuali.
1
1,831
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!