(VIDEO) Aston Martin a lansat nou Vanquish, un model cu un V12 cu putere imensă, fără sisteme hibride şi electromotoare în ingineria sa

4 Septembrie 2024, 12:29
Redacţia PiataAuto.md
Aston Martin a lansat unul din cele mai fascinante modele de serie „mare” din ultimul timp, iar când spunem serie mare, ne referim la modelele de producţie de serie, nu la cele pe care Aston le produce în doar câteva exemplare exclusiviste. De această dată vorbim de readucerea în gamă a numelui Vanquish, pe un model a cărui ţintă de producţie va fi de 1.000 exemplare anual. Şi acest model are un substrat tehnic superb.
Trăim în asemenea timpuri, încât e o raritate ca un nou model de performanţă în zilele noastre să debuteze fără un sistem plug-in hibrid, fără electromotoare şi fără vreo jumătate de tonă de greutate în exces, aşa că, atunci când acest lucru se întâmplă, el merită menţionat în mod special.
Tocmai asta e noul Aston Martin Vanquish, un model cu motor V12 de 5,2 litri, twin turbo, care dezvoltă o forţă ameţitoare de 835 CP. Cuplul maxim ajunge la 1.000 Nm, iar toată forţa e transmisă doar punţii spate, printr-n diferenţial dirijat electronic.
Motorul nu are nici un sistem hibrid ajutător, nici măcar vreun mild hibrid pus ca apendice. E doar un V12 twin turbo, care-şi produce toată forţa prin combustie şi mişcare mecanică a cilindrilor şi arborelui său cotit. Iar în zilele noastre, asta aproape că-l face imediat un model de colecţie.
Noul Vanquish are şi cea mai mare viteză maximă dintre toate modelele de serie Aston Martin de până acum, ajungând la 214 mile la oră, sau 345 km/h!
Cu o asemenea viteză maximă, cu un asemenea motor imens şi cu un ampatament cu 8 cm mai lung decât precedentul Vanquish, produs acum câţiva ani, noul model va fi un GT care să înghită distanţele continentale cu o plăcere rară în condus pentru cel de la volan. Iar acceleraţia de la 0 la 100 km/h, e de doar 3,3 secunde!
Designul noului model e superb de frumos şi se inspiră niţel din ultimele modele de foarte limitată de la Aston Martin, care au o siluetă similară la partea posterioară.
Dar şi mai admirabil e cu câte abnegaţie şi pasiune vorbeşte Aston Martin despre ingineria cu care a obţinut puterea imensă a motorului. S-au creat un sistem de rezervă de presiune pentru turbine, care să poată fi declanşat imediat şi să sporească reacţia, s-a optat pentru un ulei de motor special de la Valvoline, s-a montat un radiator de ulei special, capabil să disipeze cu 50% mai bine căldura. Inginerii vorbesc despre cutia de viteze de la ZF şi de cât de rapid intervine diferenţialul spate în acţiune, putând bloca transferul de putere în poziţia dorită în doar 135 milisecunde.
Vorbesc de amortizoare Bilstein, de un şasiu gândit şi rafinat până în cel mai mic detaliu. E un limbaj despre care aproape că uitase nu doar Aston Martin, ci şi întreaga lume auto. Şi anume această ardoare inginerească transforma o maşină într-un genială şi dorită. Iar Aston Martin pare să-şi fi regăsit busola şi capacitatea de a fi genial!
Vezi mai jos şi un scurt video publicat de Aston Martin cu noul Vanquish.
2
2,156
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!