Google va folosi energia de la 7 reactoare nucleare mici pentru a-şi alimenta capacităţile de inteligenţă artificială

16 Octombrie 2024, 19:03
Redacţia PiataAuto.md
Google a anunţat semnarea unui acord cu operatorul Kairos Power, prin care va cumpăra electricitatea generată de 7 reactoare nucleare mici modulare pentru a-şi alimenta capacităţile de operare a inteligenţei artificiale. Puterea totală a electricităţii cumpărate 24 ore din 24 o echivalează pe cea a unei întregi ţări mici, precum Moldova, şi constituie 500 MW.
Acest nou acord demonstrează elocvent cât de multă e necesară pentru centrele imense de date, care asigură procesarea operaţiunilor de inteligenţă artificială. A 500 MW putere livrată 24 ore din 24 în regim constant şi 365 zile pe an, consumul anual de electricitate în acest caz va fi de 4,38 TWh, puţin mai mult decât cei circa 4,22 TWh pe care-i consumă anual întreaga Republică Moldova.
Google, la fel ca şi alte companii tehnologice de top, are de mai mulţi ani o politică de a-şi alimenta operaţiunile cu energie cu zero impact CO2, sau aproape zero dacă e să vorbim în ciclu e viaţă complet. Deşi companii precum Microsoft au semnat şi contacte pentru instalarea sau achiziţia energiei produse fotovoltaic, specificul acestor centre de date imense este consumul lor aproape echivalent pentru 24 ore consecutiv, fără variaţiile obişnuite de ore de vârf din consumul general. Prin urmare, ele au nevoie de surse de energie cu zero CO2, dar totodată au nevoie de lipsa intermitenţelor în livrare.
Anul trecut, spre exemplu, scriam despre construcţia unei centrale geotermale de către Google, pentru alimentare a două din centrele sale de date cu energie regenerabilă, livrată 24 ore din 24. Iar în martie scriam despre construcţia unui centru de date Amazon, care va fi alimentat 100% din electricitatea produsă de o centrală nucleară.
Acum şi Google va prelua 500 MW putere de la 7 reactoare nucleare mici modulare produse şi operate de către cei Kairos Power. Aceştia dispun de un reactor dublu mic numit KP-FHR, care e format dintr-un tandem de două unităţi de 75 MW, şi are astfel o putere de 150 MW.
Acest reactor foloseşte combustibil nuclear TRISO, format din granule unde combustibilul e încapsulat şi astfel riscul unor contaminări în cazul unor incidente e redus aproape la zero.
Foto: Combustibil TRISO

Pe lângă asta, reactorul e proiectat cu răcire pasivă în cazul deconectării de avarie şi nu riscă să determine o reacţie necontrolată în lanţ. Drept agent de răcire e o soluţie ce conţine sare topită şi fluorură.
Aceste reactoare sunt nou elaborate şi ar urma să fie construite şi să livreze electricitate către Google către anul 2030. Nu e clar deocamdată unde vor fi ele localizate şi care centre de date le vor alimenta, dar acordul semnat acum dă o garanţie fermă pentru Kairos Power ca aceştia să poată investi în construcţia lor şi lansarea în operare.
Cei de la Kairos spun că tehnologia reactorului lor, în special modul în care acestea sunt răcite, le fac printre cele mai sigure din lume, promiţând totodată şi costuri operaţionale decente.
0
200
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!