Stellantis prelungeşte pauza în producţia modelului electric Fiat 500e pentru încă o lună, indicând o cerere slabă pentru el

2 Octombrie 2024, 11:46
Redacţia PiataAuto.md
La începutul lunii septembrie Stellantis a anunţat că suspendă pentru lună producţia modelului electric Fiat 500e, asamblat la fabrica sa principală din Torino, Mirafiori, din cauza cererii slabe pentru acesta şi pentru maşinile electrice în general, după cum se menţiona. Pauza trebuia să dureze de la 13 septembrie până la 1 octombrie şi Stellantis spera că între timp stocurile se vor mai reduce, iar producţia va fi reluată pentru a asigura noi vânzări. Însă se pare că cererea pentru Fiat 500e a scăzut şi mai mult între timp, astfel că angajaţii de la Mirafiori au fost din nou informaţi despre o nouă suspendare, iar fabrica nu a reluat producţia ieri producţia lui 500e.
Acum Stellantis a anunţat că pauza de producţie a fost prelungită cu încă aproape o lună, până cel puţin la 1 noiembrie. Stellantis acuză din nou o cerere foarte mică pentru Fiat 500e, dar nu menţionează că ar vedea vreo problemă în atractivitatea modelului, ci în contextul general de piaţă.
„Piaţa de maşini electrice în Europa e într-o mare belea”, au comunicat aseară oficialii Stellantis pentru presa din Italia. Aceştia au acuzat oficialii europeni că au eliminat prea repede subvenţiile şi alte programe de stimulare a acestor maşini electrice, înainte ca piaţa să se fi maturat.
Toate aceste suspendări de producţie în Italia îndepărtează Stellantis şi mai mult de ţinta pe care i-a setat-o guvernul italian, de a creşte producţia pentru a ajunge din nou la minim 1 milion de maşini fabricate anual în uzinele sale din Italia. După cum arată sacadările de producţie în acest an, volumele de producţie ale Stellantis în Italia se îndreaptă spre scăderi vertiginoase, nu creşteri şi nicidecum nu la valori apropiate de milionul de maşini dorite.
Totuşi, Stellantis spune că pregăteşte actualizări tehnice pentru Fiat 500e, model care a fost lansat în 2020 şi care are o sumă de componente preluate de la furnizori, direct de pe raftul acestora, fără prea mare inginerie proprie.
Stellantis vrea să investească 100 milioane de euro în Fiat 500e, pentru a-i dezvolta o baterie mult mai performantă, care să-i permită caracteristici de autonomie considerabil mai mari, fără a spori greutatea maşinii, şi astfel modelul să devină mai atractiv.
De asemenea, o parte din aceşti bani vor fi folosiţi pentru a dezvolta şi o versiune hibridă pentru 500e, dacă tot hibrizii şi plug-in hibrizii au o cotă mai mare de piaţă în UE.
Deocamdată, însă, toată luna octombrie linia de asamblare a lui Fiat 500e la fabrica Mirafiori va fi oprită, şi asta chiar dacă fabrica a beneficiat anterior de retehnologizare exemplare şi trebuia să fie nucleu producţiei de maşini electrice în grupul Stellantis.
0
297
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!