(VIDEO) Chevrolet Corvette ZR1 a mers în Germania pentru a-şi afla viteza maximă, devenind cel mai rapid model care costă sub 1 milion de dolari

16 Octombrie 2024, 13:21
Redacţia PiataAuto.md
Despre actualul Chevrolet Corvette spunem aproape întotdeauna că e cel mai bun dintre toate generaţiile din istoria sa, iar asta e datorită ingineriei geniale, pe care ingineri Corvette au fost lăsaţi să o creeze. Motor median, propulsor cu arbore cotit cu plan plat, cilindree imensă şi abilitate de a ating turaţii enorme, toate au contribuit la reţeta genialităţii, iar ultima versiune, ZR1, a fost lansată în iulie 2024, devenind şi primul Corvette din istorie cu motor turbo. Ei bine, noul model a trebuit să meargă în Germania pentru a-şi afla viteza maximă de care este capabil.
Pentru ca o maşină să poată atinge cu adevărat viteza maximă, e nevoie de circuite cu linii drept lungi, de măcar câţiva 4-5 km, iar fa final e preferabil să existe întoarceri lungi, eventual cu piste înclinate în plan orizontal pentru a compensa forţele centrifuge.
Inginerii Corvette au considerat că în SUA nu există nicăieri un circuit specializat suficient de bun şi au mers în Germania, pe circuitul Papenburg, un tur complet al căruia măsoare 12,3 km. Forma sa e ovală, însă, cu linii drepte de aproape 4 km şi cu virajele cu piste înclinate a aproape 50 de grade, ceea ce -l face perfect pentru vitezele celor mai puternice hypercar-uri.
Noul Chevrolet Corvette ZR1 se încadrează în noţiunea de hypercar prin performanţa sa, deşi se mândreşte cu faptul că are un preţ de câteva ori mai mic decât acele hypercar-uri consacrate. Motorul său V8 de 5,5 litri, cu arbore cotit în plan plat, poate livra 1.064 CP la 7.000 rpm în unităţi americane şi 1.079 CP în cele europene, ceea ce-l face cel mai puternic model american V8 produs vreodată.
Ei bine, pe circuitul Papenburg din Germania a alergat o maşină standard, dotată cu pachetul aerodinamic opţional şi cu anvelope Michelin ce pot fi comandate şi de cumpărători. Viteza maximă atinsă de maşină a fost de 233,5 mile pe oră, echivalentul a 375,8 km/h!
Această viteză a fost limitată de atingerea liniei roşii a turaţiilor în treapta maximă, a 6-a. Deci, teoretic motorul mai avea forţă să împingă şi mai mult, dar era limitat de raportul maxim al transmisiei. Totuşi, cu 375 km/h marcate, Corvette a devenind cel mai rapid model care costă în SUA sub 1 milion de dolari.
Şi asta pentru că toate hypercar-urile capabile de mai mult, trec de suma de un milion. De fapt, maşina ar trebui să coste cam 180-200 mii dolari în SUA, deci costă cu mult sub 1 milion de dolari.
Vezi mai jos şi un video publicat de Chevrolet cu noua realizare a Corvette-ului.
0
170
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!