Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Inginerii americani au lansat motorul cu reacţie care va propulsa primul avion hipersonic din lume, care ar putea traversa Atlanticul în doar o oră

9 Octombrie 2024 - 19:29
Redacţia PiataAuto.md
Omenirea a avut o perioadă în care zborurile supersonice erau prezente în lumea noastră, datorită modelului Concorde. Acel avion putea zbura cu peste 2.100 km/h, ceea ce-l apropia de Mach 2, adică aproape dublul vitezei sunetului. Acum, chiar dacă din 2003 încoace aviaţia civilă nu mai are nici un model de avion supersonic la nivel global, în SUA există o echipă de ingineri care tocmai a lansat motorul cu reacţie care să propulseze primul avionul hipersonic din lume, care ar putea traversa Atlanticul în doar o oră! Şi aici nu vorbim despre cei de la Boom din SUA, o companie cu sute de ingineri care pregătesc avionul supersonic Boom Overture, pentru care au creat şi ei un nou motor. Astăzi vorbim despre o altă echipă, de la Venus Aerospace, care ţintesc şi mai sus în ierarhia vitezelor, până la nivel hipersonic.
Dacă supersonic înseamnă o viteză ce depăşeşte viteza sunetului, atunci hipersonic e un termen ce reprezintă de obicei viteze de peste Mach 5, deci de minim 5 ori viteza sunetului. Şi adevărul e că în lume nu există nici un avion, nici măcar militar, care să poată atinge viteze hipersonice, ci doar rachete care pretind că pot atinge aceste viteze.
Iar problema nu e neapărat în forţa de propulsie, ci în materiale care să reziste la temperaturile care sunt generate de trecerea prin aer a unui fuzelaj la o asemenea viteză. Desigur, există încercări de elaborări în domeniul aerospaţial, majoritatea sub egida NASA, dar toate acestea sunt departe de avioanele civile.
Inginerii de la Venus Aerospace, însă, au o viziune de a ajunge să producă un avion hipersonic, cea mai mare parte a construcţiei căruia va fi inevitabil dedicată motoarelor şi formelor aerodinamice a fuzelajului, lăsând loc pentru doar 12 pasageri. Asta ar permite celor 12 pasageri să ajungă din New York în Tokyo sau în Londra doar în circa o oră, spre exemplu, făcând zborurile transoceanice ceva ce poate fi realizat dimineaţa, cu revenire seara, în aceeaşi zi.
Foto: Avionul Venus Stargazer

Bineînţeles, la doar 12 pasageri şi la energia de propulsie necesară unui zbor hipersonic, costurile per pasager ar fi uriaşe. Dacă cei de la Boom vor să readucă zborurile supersonice cu ideea de a nu repeta problema preţului prea mare a zborurilor cu Concorde, încercând să evite zona prea elitistă, atunci Venus Aerospace şi avionul lor hipersonic, numit Venus Stargazer, va fi exact opusul, ajungând inevitabil la un preţ prohibitiv, peste costurile unui zbor cu un jet de business, diferenţa făcând-o aici timpul economisit şi lipsa escalelor de realimentare.
Iar avionul Venus Stargazer M400, conform numelui său complet, e un avion proiectat la nivel de design şi parametri tehnici deja, cel puţin în formă digitală şi machete de studiu, şi ar trebui să zboare la o viteză de croazieră de Mach 4, fiind capabil să atingă viteza maximă de până la Mach 9, deci o viteză aproape utopic de mare.
Stargazer M400 ar trebui să poată atinge o autonomie de 5.000 mile şi ar trebui să ajungă în producţie în 2030. Însă toată proiectarea lui şi parametrii intenţionaţi se bazează pe motorul cu reacţie cu detonare rotativă, o variaţie a motorului de reacţie despre car inginerii spun că e una din puţinele ce ar putea duce un avion la viteze hipersonice. Ei bine, exact acest nou motor a şi fost lansat acum de echipa de ingineri de la Venus Aerospace.
Motorul a fost creat din start cu utilizare multiplă, putând propulsa în tandem a câte două viitorul avion Stargazer 4000 sau de unul singur avioane militare mult mai mici şi mai uşor şi chiar drone sau alte obiecte cu uz militar.
Şi, de fapt, noul motor, cu numele VDR2, combină tehnologia cu statoreactor a motoarelor cu reacţie cu cea cu detonare rotativă, astfel încât din aproape 9 kN de forţă dezvoltată, două asemenea motoare ar putea menţine forţa de propulsie atât la viteze extreme, cât şi la viteze mai moderate de croazieră, indicând un consum bun şi putând asigura astfel autonomia aia de 5.000 mile sau 8.000 km.
Consumul mai mic e posibil şi datorită faptului că aceste avioane pot urca la altitudine mult mai mare, unde aerul e mult mai rarefiat. În cazul lui Venus Stargazer M400, altitudinea ar putea ajunge până la 52.000metri, deci cifre stratosferice.
Primele zboruri de teste cu noul motor vor avea loc în primul trimestru al anului viitor, iar echipa de ingineri sugerează astfel că până în 2030 va avea şi avionul hipersonic funcţional, conform planului lor.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter