Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) McLaren a lansat noul W1, un supercar hibrid pentru care inginerii au reuşit să evite creşterea masivă în greutate

7 Octombrie 2024 - 11:02
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an am văzut cu toţii foarte multe lansări de supercar-uri şi modele performante care debutau cu sisteme hibride sau plug-in hibride, dar care au devenit incredibil de grele — de la Lamborghini Revuelto care cântăreşte 2 tone până la BMW M5, care trece de 2,5 tone. Cei de la McLaren, însă, au reuşit să creeze un supercar cu un sistem hibrid şi motor V8, pentru care inginerii au reuşit să evite creşterea masivă în greutate.
Numele de W1 vine pentru a simboliza că noul model e un succesor al legendarelor McLaren F1 şi P1, iar cifra 1 semnifică abordarea absolutistă pentru performanţa maşinii şi ingineria completă a acesteia.
Desigur, e curioasă forţa de apăsare imensă, de 1.000 kg, dată de formele aerodinamice ale noii maşini şi de aderenţa suplimentară pe circuit pe care ea o garantează. Dar şi mai interesant e sistemul de propulsie al noului model McLaren.
Vorbim despre un nou motor V8 care stă la baza lui, de 4,0 litri, cu arbore cotit cu plan plat. Motorul are blocurile poziţionate la 90 grade şi dispune de două turbocompresoare, biele forjate, şi un strat de coating aplicat la stare de plasmă în interiorul cilindrilor, fapt care-i permite să atingă 9.200 rpm.
Astfel, noul motor V8 poate scoate 928 CP din cei 4,0 litri ai săi, o valoare imensă raportată la cilindreea sa. Pe lângă asta, în ecuaţie mai există un electromotor de 347 CP, iar cele două unităţi îşi pot cumula puterile maxime, ajungând la o putere totală a sistemului de 1.275 CP!
Cuplul maxim al sistemului ajunge la 1.350 Nm şi toată forţa e trimisă doar spre puntea spate, McLaren evitând astfel ideea de tracţiune integrală. Însă forţa imensă e suficientă pentru a-l catapulta de la 0 la 100 km/h în 2,7 secunde şi de la 0 la 200 km/h în doar 5,8 secunde! Da, în nici 6 secunde maşina va avea 200 km/h!
Toate astea sunt posibile datorită greutăţii reduse, or, inginerii McLaren au făcut minuni la acest capitol, reuşind să-i confere maşinii o masă proprie de 1.399 kg. Era important să se ajungă la măcar 1 kg sub 1.400, pesemne. Însă oricând de curioasă ar fi cifra, ea e mică într-adevăr, iar maşina e excepţional de agilă datorită ei.
Asta se datorează inclusiv faptului că modelul e un hibrid, nu un plug-in hibrid, deci ar o baterie mult mai mică, de doar 1,384 kWh, care nu trebuie încărcată la o priză, ci doar din recuperări, iar astfel toate componentele sistemului hibrid cântăresc doar 40 kg. O mare parte din construcţie e realizată din fibră de carbon.
Astfel, noul McLaren W1 e unul din foarte puţinele modele hibride noi care au reuşit să evit creşterea enormă în greutatea şi păstrarea unui spirit autentic de performanţă. Preţul unui asemenea exemplar va porni de la 2 milioane de lire şi doar 399 de exemplare vor fi produse.
Vezi mai jos şi un video publicat de McLaren cu noul W1.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter