(VIDEO) Noul Ferrari 12Cilindri, unul din ultimele modele italiene de performanţă fără un sistem hibrid, e criticat pentru lipsă de emoţie, înăbuşit de reglementări

2 Octombrie 2024, 14:43
Redacţia PiataAuto.md
Pe de o parte, mulţi dintre noi putem aprecia performanţa fenomenală a unui model electric cu inginerie profundă, unde electromotoarele pot dezlănţui o acceleraţie imediată. Şi acolo există mari provocări în greutatea cât mai mică a acestora, în forma cât mai compactă, în puterea cât mai mare, în tipurile de material folosite în magneţii permanenţi, în tehnologia bateriei, care să poată furniza puterea maximă pe o perioadă îndelungată. Dar totodată, în ultimii ani multe din maşinile de performanţă cu combustie au devenit hibride, în încercarea de a bifa reduceri de emisii şi consum pentru prima sută de kilometri. Şi întrucât aceste maşini trebuie să preia elemente din ambele lumi, de multe ori ajung prea grele, prea nerafinate şi uneori chiar mai lente la final, iar plăcerea de condus nu e neapărat mai mare. Acum, însă, Ferrari are un model pe nume 12Cilindri, care e unul din ultimele modele italiene de performanţă care au debutat fără un sistem hibrid şi electromotoare, după reţeta clasică.
Acest model, dezvăluit în primăvara acestui an, a ajuns acum la etapa în care e condus în primele video-uri, iar cei de la Hagerty au fost printre cei care au avut lucruri consistente de spus despre acest Ferrari.
Motorul acestei maşini are 6,5 litri, şi e un V12 din cele care adoră turaţiile mari şi care dezvoltă o valoare a cailor-putere mai mare decât cea a cuplului. Ajunge cu uşurinţă la 9.500 rpm şi scoate 830 CP, cu un cuplu de 678 Nm.
Chiar şi aşa, modelul italian este deja constrâns de normele de zgomot şi încearcă la maxim să le evite, sunetul motorului rezonând mai mult în interior decât în afară.
Iar asta îl face pe protagonistul din video să spună că sunetul e deja destul de înăbuşit faţă de modelele precedente Ferrari cu 12 cilindri, ceea ce taie din emoţia de condus, tipică mărcii italiene.
Totuşi, maşina asta e una din ultimele care respectă convingerea fondatorului mărcii, Enzo Ferrari, care spunea că motorul în 12 cilindri va însemna întotdeauna originalul, adevăratul Ferrari.
Şi apoi, şi designul acestui nou model se inspiră din clasicul Daytona, în special la partea blocurilor optice faţă.
Dar cei de la Hagerty au fost foarte exigenţi cu acest model şi spun că, deşi admiră perseverenţa celor de la Ferrari de a păstra formula V12 în starea pură, maşina se simte totuşi un pic prea temperată şi prea mult dusă spre un rafinament atipic pentru Ferrari, în timp ce caracteristicile esenţiale s-au temperat şi au mai redus din emoţie.
„Maşina se simte ca una care a călătorit de la o generaţie la alta, dar nu neapărat s-a şi mişcat înainte”, e verdictul oarecum dur al celor de la Hagerty, oameni cu o profundă cunoaştere pentru maşinile clasice şi modelele Ferrari.
Iar asta ne face să înţelegem cât de mult se schimbă lumea auto sub ochii noştri, iar ultimele modele care mai păstrează reţete originale, non-hibride, uneori pur şi simplu sunt prea înăbuşite de zeci de reglementări, astfel încât ajung să nu mai poată oferi emoţia de cândva. Şi dacă asta se întâmplă deja şi la Ferrari, în curând pur şi simplu vom număra pe degetele maşinile care mai pot oferi emoţia aia primară superlativă în condus cu un motor cu combustie.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
520
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!