Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un inginer elveţian a creat ceea ce-i lipseşte lui Hyundai Ioniq 5, un ştergător pentru lunetă, care poate fi montat fără a găuri maşina electrică

1 Octombrie 2024 - 16:26
Redacţia PiataAuto.md
Uneori, designerii şi inginerii unei companii auto pot fi inspiraţi în a crea un produs genial, dar, în tendinţa lor de a revoluţiona lucrurile, se grăbesc să renunţe la unele lucruri simple şi funcţionale, care au fost prezente pe maşini multe decenii la rând. Aşa au făcut cei de la Hyundai când au lansat Ioniq 5, pe care l-au creat fără un ştergător pentru lunetă. Iar de atunci proprietarii nu sunt prea fericiţi de acest elemente lipsă, întrucât silueta de hatchback şi SUV determină acumularea de murdărie, stropi de ploaie şi alte resturi pe lunetă, dar şoferul nu poate şterge acea murdărie decât coborând periodic din maşină şi făcând totul manual. Un inginer din Elveţia a creat un dispozitiv care rezolvă această problemă.
Inginerul a gândit cap coadă ideea şi a lansat o campanie pe crowdfunding, apelând în special la proprietarii de Hyundai Ioniq 5 din toată lumea, fabricate până la mijlocul anului 2024, când producătorul a introdus în sfârşit un ştergător pe acest model.
Elveţianul a reuşit să trezească entuziasmul proprietarilor şi a adunat peste 87 mii dolari pentru a face acest produs, de aproape 8 ori mai mult decât ţinta sa iniţială, fapt care arată elocvent cât de agasantă e lipsa acestui ştergători pentru proprietarii modelului.
Ştergătorul se ataşează de lunetă printr-un sistem simplu cu vacuum, în câteva secunde, şi are o cutie mică, unde se ascunde un electromotor mic şi o baterie, care poate rezista până la 6 luni în condiţii normale de utilizare.
Un buton ataşat magnetic se plasează pe planşa de bord, iar astfel şoferul poate acţiona ştergătorul de la distanţă, cele două dispozitive comunicând între ele prin semnale radio.
Singura inconvenienţă e că ştergătorul va funcţiona de câteva ori, după care va intra în regim de stand-by şi se va opri definitiv dacă nu va fi apăsat din nou, totul fiind gândit pentru a păstra bateria pentru un termen mai lung. Aşa că în condiţii de ploaie intensă, şoferul va trebui să apase periodic acel buton pentru a reporni ştergătorul de pe lunetă.
Şi o altă inconvenienţă e faptul că dispozitivul nu poate stropi cu soluţie de parbriz, deci e mai eficient atunci când murdăria sau apa e proaspăt adunată, iar dacă totul e deja uscat tot va fi nevoie să se stropească manual cu o soluţie cel puţin o dată, la început.
Dar, chiar şi cu aceste apăsări, proprietarii de Ioniq 5 vor avea cel puţin acum un ştergător pe lunetă şi vor avea astfel vizibilitatea dorită. Şi, de fapt, mai există alte câteva maşini electrice care au aceeaşi problemă cu lipsa ştergătorului — Kia EV6, Polestar 2, şi un model Genesis.
Inginerul a înregistrat deja o cerere de patentare a invenţiei sale, deci până la urmă această scăpare a unor producători auto a generat o nouă invenţie în rândurile inginerilor independenţi.
Vezi mai jos şi un video publicat de inventator.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter