Prima pagină  »  Ştiri  »  Adio zgaraieturi pe masini... Bun venit vopsea regenerabila!
18 MARTIE 2009, 09:05
1,969
0
Adio zgaraieturi pe masini... Bun venit vopsea regenerabila!
De Redactia PiataAuto.md
0
Pentru toti proprietarii de automobile sunt o adevarata problema, zgirieturile care cu usurinta apar pe acestea, chiar si in urma celor mai banale situatii. Dar iata ca undeva la capatul tunelului se vede lumina. Savantii americani, au dezvoltat un invelis din poliuretan, care se auto-repara in decurs de ora odata expus la soare. Acestia planifica sa-l dezvolte in continuare, iar in viitor sa fie utilizat ca vopsea pentru automobile sau alte suprafete de acest gen, chiar pentru haine sau pentru produsele biomedicale, ca pansamente s.a.

Substanta ce serveste drept baza acestui invelis din poliuretan, a fost descoperita in cochiliile crevetelor si a crabilor marini. Ea consta dintr-o retea de molecule in forma de cerc, numite oxetanol, care odata deteriorate se deschid in doua. Expuse la razele ultra violete ale soarelui, o reactie chimica permite unei substante chitosan, ce se gaseste in cochilia crabilor, sa repare cercurile de molecule deteriorate. In situatia ideala, acest invelis, va putea sa se regenereze in timp ce masina este in mers, fara a afecta cumva procesul. Testele au aratat, expunerea masinilor zgiriate la soare torid, grabeste procesul de ’’vindecare’’, asa ca, daca ar fi expuse in timpul verii, de exemplu in California SUA, procesul va dura de trei sau patru ori mai putin decit aceeasi masina ar fi expusa in nordul tarii. Datorita faptului ca reactiile chimice nu sunt sensibile la conditiile climaterice, acestea pot avea loc chiar si in conditii de ploaie sau intr-un mediu uscat.

Totusi nu ar trebui sa visam cu ochii deschisi ca aceste procese vor putea regenera vopseaua automobilului in cazul impactelor mari. Iar din cauza caracteristicilor termo-reactive, acelasi loc, nu se va putea regenera in totalitate daca va fi penetrat a doua oara.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!