Chinezii au creat un nou motor diesel cu eficienţă termică record de peste 53%

22 Aprilie 2024, 20:29
Redacţia PiataAuto.md
Motoarele cu combustie au peste un secol de istorie şi evoluţie a tehnologiei, dar eficienţa lor termică a fost de mult timp limitată de principiul de funcţionare, cu mişcări reciprocitare şi degajări de căldură, prin care o mare parte din energia conţinută în combustibil se pierde. Per general, eficienţa motoarelor diesel e mai mare şi se situează la 45-46%, însă există excepţii care au atins deja şi peste 50%, cum ar fi motorul naval Wartsila 31. Acum, însă, chinezii Weichai Power au creat un propulsor diesel cu o eficienţă termică de 53,09%, doborându-şi propriul record atins anterior, de 52,28%.
Eficienţa termică de 53,09% constituie un record mondial printre motoarele diesel şi cele cu combustie în general, atunci când vorbim de randament de bază. Iar prin randament de bază, avem în vedere procentul de energie conţinută în combustibil, care e transformat în forţă motrice utilă propulsiei, fără a instala unităţi adiţionale de recuperare a căldurii, cum se întâmplă uneori la centralele termice, care reuşesc astfel să atingă cifre de randament mult mai mari. Aici vorbim doar de convertirea energiei din motorină în forţă de propulsie.
Iar cifra record de eficienţă a fost certificată şi de organizaţia germană TUV, ca o entitate terţă independentă de certificare. Pe lângă asta, şi o organizaţie similară din China a confirmat aceleaşi rezultate.
Noul motor diesel se bazează pe motorul care deţinea deja recordul anterior, iar creşterea de eficienţă a fost atinsă prin reconfigurarea pistoanelor, recalibrarea fluxului de aer la turbină, reconfigurarea sistemului de injecţie şi un sistem de lubrifiere cu minimă rezistenţă.
Eficienţa termică atinsă acum îi permite noului motor să consume cu circa 14% mai puţin carburant faţă de un motor obişnuit cu randament de 45-46%. Iar un camion echipat cu noul motor ar economisi zeci de mii de litri de diesel pe durata exploatării sale, zic chinezii.
Noul motor diesel chinez cu eficienţă termică de 53,09% va ajunge să fie instalat preponderent pe camioane, însă ulterior se va regăsi şi pe tractoare agricole, excavatoare şi tehnică minieră, pe unităţi de generare a electricităţii şi chiar pe ambarcaţiuni mici.
Apropo, Weichai Power este şi producătorul de motoare care furnizează propulsoare diesel producătorului ATP Trucks din România, care asamblează camioane la Baia Mare.
Foto: Camion ATP Trucks, asamblat la Baia Mare, în România, cu motoare Weichai
3
62,451
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!