Prima pagină  »  Ştiri  »  smart-urile electrice se bucura de o cerere tot mai mare
17 IUNIE 2010, 14:38
1,844
0
smart-urile electrice se bucura de o cerere tot mai mare
De Ilie Toma
0
GALERIE FOTO (9 IMAGINI)
Dupa un start reusit de cariera pe continentul european, noul smart electric drive are planuri sa cucereasca si drumurile Americii de Nord, incepand cu toamna acestui an. Primele exemplare de serie ale modelului au parasit poarta uzinei in noiembrie 2009, iar acum, datorita cererii mari, volumul de productie a modelului a fost marit de la 1000 la 1500 unitati.

In anul 2007, o prima partida experimentala de smart-uri electrice a fost testata in conditiile de trafic cotidian din Londra. Aprecierile date masinii au fost extrem de pozitive, fapt care a confirmat pregatirea modelului pentru productia de serie.

In 2008, smart prezenta a doua generatie, cea actuala, a modelului electric, echipand-o, de aceasta data, cu o baterie proiectata impreuna cu cei de la Tesla Motors, companie din care Daimler a si achizitionat mai tarziu 10% din actiuni. Aceasta baterie are o capacitate de stocare de 16 kW/h, fapt care ii permite modelului electric o autonomie de circa 135 km. Incarcarea bateriei are loc la prize standard de 220V.

Motorul electric al modelului este amplasat pe axul spate si produce o putere constanta de 20 kW, sau 30 kW in regim kickdown. Smart electric drive se poate lauda cu o buna manevrabilitate, iar datorita celor 120 Nm ai cuplului, disponibili pe intreaga planja de turatii a motorului electric, acceleratia de la 0 la 60 km/h are loc in 6.5 secunde. Viteza maxima este limitata la 100 km/h, viteza considerata mai mult decat suficienta pentru exploatarea in mediul urban.

Pe langa dotarile generoase, printre care se numara actionarea electrica a oglinzilor, incalzirea scaunelor, si o multime de alte lucruri interesante, smart electric drive mai ofera si o aplicatie speciala pentru iPhone, numita smart drive, care optimizeaza functiile automobilului. Aceasta presupune un sistem de navigare inteligent, care arata nivelul incarcarii bateriilor, distantele pana la cele mai apropiate statii de incarcare, precum si posibilitatea de a accesa o colectie muzicala proprie in Apple Store.

Se pare ca ne indreptam tot mai mult spre momentul in care achizitia unui automobil electric nu este determinata doar de factorii ecologici, ci si cei economici. Deservirea tehnica a unui smart electric este, spre exemplu, mult mai ieftina, si asta datorita faptului ca motorul electric, bateriile, precum si alte componente nu necesita schimburi de ulei, filtre si alte lucrari necesare unei motorizari traditionale! Mai mult ca atat, in mai multe tari au fost anuntate programe de subventionari guvernamentale pentru cei ce achizitioneaza un model electric: 5000 euro in Belgia si Franta, 9 000 in Monaco si 11 000 Euro in Japonia!
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!