Prima pagină  »  Ştiri  »  Victorie record pentru Audi la Le Mans
15 IUNIE 2010, 08:22
1,811
0
Victorie record pentru Audi la Le Mans
De Ilie Toma
0
GALERIE FOTO (10 IMAGINI)
Audi a castigat cursa Le Mans de 24 ore in acest an. Este a noua victorie in renumita cursa de anduranta pentru producatorul din Ingolstadt, Audi reusind astfel sa egaleze performantele lui Ferrari, care are si el la activ un numar egal de victorii in Le Mans. Doar Porsche are in palmares un numar mai mare de castiguri in cursa de anduranta.

Audi a participat in acest an cu trei vehicule R15 TDI, care au evoluat fara probleme tehnice pe intreg parcursul celor 24 ore, cat dureaza cursa. Cele trei Audi R15 TDI au terminat cursa pe locurile 1, 2 si 3, Audi inregistrand astfel un triumf absolut! Si nu este prima data cand cei de la Audi inregistreaza asemenea performante – in 2000, 2002 si 2004 podiumul era de asemenea ocupat in exclusivitate de modelele Audi.

Rupert Stadler, seful Audi, a comentat victoria istorica, declarand ca fiabilitatea, eficienta si durabilitatea sunt elemente esentiale pentru un producator, iar Audi si-a demonstrat excelenta in aceste directii. “A fost una din cele mai solicitante curse din istorie, in care s-a luptat la limita. Le sunt recunoscator intregii echipe Audi pentru incredibila performanta. Trebuie sa spun si ca cei de la Peugeot ne-au fost un rival de temut, impunandu-ne sa dam totul din noi pentru a ne pastra pozitiile, fapt pentru care trebuie sa recunosc ca le apreciez evolutia.”

Detalii tehnice Audi R15 TDI

Sa vedem ce detalii tehnice se ascund dupa numele R15 TDI. Bolizii dispun de un motor V10 turbodiesel cu geometrie variabila a turbinei (VTG), iar puterea maxima a motorului atinge aproximativ 600 CP.

Turbinele cu geometrie variabila sunt prezente pe toate motorizarile diesel ale modelelor de serie Audi, iar folosirea acestora in Le Mans permite inginerilor Audi sa dezvolte tehnologia pentru motoare turbo mai mici, de o inalta eficienta, pentru viitorul apropiat.

Din cauza regulamentului extrem de strict, dezvoltarea unui motor eficient, dar care nu ar sacrifica fiabilitatea, a fost o adevarata provocare pentru ingineri. Audi a ales sa nu foloseasca intregul potential al motorului de pe R15 TDI, fiind constient ca nu va avea cele mai rapizi automobile in cursa, in schimb riscurile problemelor tehnice au fost minimizate, iar intr-o cursa ca aceasta timpul petrecut la reparatii poate insemna pierderea irecuperabila a pozitiilor de lider.

Bolidul castigator a fost condus de Timo Bernhard (Germania), Romain Dumas (Franta) si Mike Rockenfeller (Germania). Acesta a parcurs 397 de tururi in cele 24 de ore ale cursei, cu o distanta de 5410 km. Este si mai interesant ca prin aceasta distanta Audi a doborat recordul mondial realizat de Porsche 917 in anul 1971. Recordul din 1971 era considerat imposibil de doborat, din cauza faptului ca segmentului de linie dreapta i-a fost adaugat ulterior o sicana care impunea participantii sa reduca viteza. Recordul celor de la Audi din acest an a demonstrat insa ca pana si lucrurile considerate imposibile pot fi realizate.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!