Prima pagină  »  Ştiri  »  Pretul carburanţilor explodează. Unde ne îndreptăm?
4 MAI 2011, 09:54
2,360
0
Pretul carburanţilor explodează. Unde ne îndreptăm?
De Ilie Toma
0
Ieri, unul din cei mai mari importatori de produse petroliere a afişat preţuri majorate la staţiile sale de alimentare, iar astăzi şi mâine, cel mai probabil, exemplul va fi urmat şi de celelalte reţele de distribuţie a carburanţilor. Este deja a cincea majorare din acest an, deşi suntem abia la începutul lunii mai, iar preţul benzinei cu cifra octanică 95 a ajuns să coste 16.43 lei, cu 30 de bani mai mult decât costa până acum.

Un litru de combustibil diesel a ajuns să coste 15.70 lei, iar benzina cu cifră octanică 98 ajunge la preţul de 16.60 lei. Ca de obicei, motivul oficial invocat de importatori este fluctuaţia preţurilor la bursele internaţionale, acolo unde creşterile au fost motivate la începutul acestui an de violenţele din Egipt, după care cele din Libia, iar mai nou, şi cele din Siria.

Cum stau lucrurile însă pe pieţele internaţionle? În anul 2008, atunci când s-a atins recordul absolut la preţul petrolului, un baril de petrol brut a atins maximul de 147 dolari, în timp ce barilul petrolului Brent atinsele valori de 160 dolari. Odată cu începutul crizei economice globale, preţul petrolului a urmat o linie descendentă, coborând până la un preţ de 32 dolari. Anul 2009 a adus o uşoară creştere, preţurile stabilizându-se în jurul valorilor de 60-80 de dolari pe baril. În februarie 2011, preţul petrolului a trecut din nou peste 100 dolari, pentru ca în prezent, costul unui baril de petrol brut să oscileze în jurul valorii de 111 dolari, iar cel al petrolului Brent – 122 dolari.

E firesc, probabil, să ne întrebăm: de ce în anul 2008, atunci când preţul petrolului la bursele internaţionale atinsele valoarea maximă de 147 dolari, în Moldova un litru de benzină costa 14.80 lei, iar un litru de motorină – 15.30 lei, iar în 2011, când un baril de petrol la pieţele internaţionale costă 111 dolari – preţul afişat la staţiile din Moldova atinge 16.45 lei pentru un litru de benzină şi 15.70 pentru un litru de motorină?

Răspunsul se află, în mare parte, în diferenţa de accize, percepute de guvern pentru produsele petroliere. În 2008, şi până la finele anului 2009, fiecare litru de benzină conţinea o valoare a accizelor de 1.20 lei, la care se mai adăuga şi valoarea TVA-ului, de 20%. Astfel, din cei 14.80 lei, plătiţi pentru un litru de benzină în 2008, 2.46 lei constituiau valoarea TVA şi alţi 1.20 lei constituiau valoarea accizelor, ceea ce însumează 3,66 lei la fiecare litru. Costul „brut”, înainte de impozitare a unui litru de benzină constituia, astfel 11,14 lei.

La sfârşitul anului 2009, pe fondul reducerii considerabile a preţului la pompe, guvernul ţării noastre s-a văzut în situaţia în care valoarea cumulativă a TVA-ului, colectat din vânzări ale produselor petroliere cu un preţ mai mic, a fost şi ea mai mică. S-a recurs, prin urmare, la o majorare a cotei de acciz în preţul produselor petroliere, pentru a asigura diferenţa de bani colectaţi în buget. Prim-ministrul Vlad Filat declara atunci că, cel mai probabil, este o măsură temporară, atât timp cât preţul petrolului este mult mai mic în comparativ cu anii precedenţi, iar în cazul unor eventuale majorări ulterioare ale preţurilor, valoarea accizelor ar putea fi din nou revizuită în direcţia reducerii lor.

Intenţia declarată iniţial a fost de a majora accizele cu 50%, de la 1.20 lei per litru pentru benzină la 1.80 lei/litru, în timp ce accizele pentru combustibilul diesel urmau să rămână nemodificate, la 0.75 lei per litru (date obţinute de PiataAuto.md la sfârşitul anului 2009 de la Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova). Ca şi în cazul accizelor la importul de vehicule, realitatea a fost alta decât intenţiile declarate, astfel încât astăzi fiecare litru de benzină conţine o cotă de acciz de 2.70 lei per litru, iar combustibilul diesel – 1.125 lei per litru.

Un calcul sumar, ne arată că din cei 16.45 lei plătiţi astăzi la pompă pentru un litru de benzină, 2,74 lei constituie valoarea TVA, şi alţi 2.70 lei valoarea accizului. În sumar, bugetul ne taxează cu 5.44 lei pentru un litru de benzină achiziţionat. Preţul petrolului „brut”, înainte de impozitare, constituie, prin urmare, 11 lei. Mai puţin decât în 2008. Cu doar 15 bani, e drept. Şi totuşi, guvernul nu face publică vreo intenţie de reducere a accizului, cel puţin până în acest moment.

Pare puţin probabil ca o astfel de reducere să aibă loc în viitorul apropiat. În legea bugetului pentru anul 2011 sunt prevăzute încasări de 970 milioane de lei numai din accizele la benzină şi motorină. O altă sumă similară, de aproape 1 miliard de lei, vine din TVA-ul la acelaşi produse, în timp ce veniturile totale la buget sunt estimate la 19 miliarde de lei. Putem să estimăm, prin urmare, cât de dependent este bugetul ţării de taxe şi accize, mai ales că există şi un deficit de 1 miliard de lei...
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!