Istoria M: BMW M3 F80 (Video)
22 Ianuarie 2016, 11:54
Bavarezii au lansat un ultim filmuleţ din seria de documentare despre cel mai iconic automobil din istoria sa – BMW M3. În acesta se vorbeşte despre actuala, a 5-a generaţie BMW M3, care a trecut prin mai multe schimbări radicale faţă de predecesorii săi.
În primul rând, coupe-ul şi versiunea decapotabilă au fost redenumite din M3 în M4 Coupe (F82) şi, respectiv,
M4 Convertible (F83), denumirea de
M3 rămânând sedan-ului M3 (F80).
În al doilea rând, propulsoarele aspirate natural au cedat locul primului propulsor turboaspirat din istoria lui M3. Noul propulsor cu nume de cod
S55 în 6 cilindri în linie şi 3.0 litri volum dispune de două turbocompresoare pentru a genera 431 CP şi 550 Nm sau cu 11 CP şi cu tocmai 150 Nm
mai mult decât V8-ul aspirat natural al predecesorului, în acelaşi timp fiind mai eficient şi ecologic! În combinaţie cu transmisia robotizată cu dublu ambreiaj M DCT, M3 şi M4 accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 4.1 secunde.
Noile M3 şi M4 au devenit cu 80 kg mai uşoare faţă de predecesorii săi, M4 primind un capac ultra–uşor al portbagajului care are şi o funcţie aerodinamică importantă datorită formei sale inspirate din M3 CSL E46. Acoperişul versiunii M4 Coupe a rămas a fi executat din fibră de carbon.
La setarea şasiului au luat parte şi piloţii din cursele DTM, precum Bruno Spengler şi Timo Glock, care au oferit un feedback preţios pentru ingineri.
Un alt lucru curios este introducerea regimului „Smokey Burnout”, care va permite celui de la volan să intre în drifturi superbe la viteze potrivite, până la un anumit unghi.
Inovaţiile continuă cu modelul
BMW M4 GTS care adoptă injecţia de apă pentru sporirea performanţelor şi eficienţei propulsorului. În rezultat acesta dezvoltă 500 CP şi poate atinge prima sută de kilometri în 3.8 secunde.
În primul an de competiţie al noului BMW M4 DTM, Marco Wittmann câştigă campionatul DTM, demonstrând supremaţia bavarezilor în acest sport.
În cei 30 de ani de istorie BMW M3 a devenit cel mai popular model al diviziei M GmbH.

Informaţii utile:
Test-Drive BMW M4 Convertible
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,337
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!