(FOTO) Pompierii cehi şi slovaci au intervenit cu 15 camioane Tatra şi 3 Unimog la stingerea incendiilor din Grecia, iar aportul acestora s-a dovedit a fi crucial

30 August 2023, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
Când au loc incendii forestiere masive, tipul camioanelor din dotarea pompierilor devine unul şi mai decisiv, faţă de o intervenţie într-o zonă obişnuită urbană. Dacă în mod normal un camion obişnuit cu o singură punte motrice se poate descurca bine, atunci în cazul în care aceste camioane de pompieri trebuie să intre adânc în sălbăticie, înaintând acolo unde nu există drumuri, adeseori şi pe teren cu declivitate accentuată, capacităţile avansate ale unui asemenea camion devin cruciale.
Grecia se luptă în prezent cu incendii enorme în mai multe zone ale ţării, iar ţara a solicitat ajutor de la mai multe ţări europene. Pompierii din Cehia şi Slovacia au răspuns trimiţând zeci de pompieri cu camioanele lor şi alte vehicule adiţionale de asistenţă.
Foto: Camioanele de pompieri au parcurs 1.800 km spre Grecia

Şi întrucât în dotarea pompierilor din aceste două ţări prevalează în mod predictibil camioanele Tatra, aceste camioane au putut acum să-şi arate capacităţile nu în demonstraţii frumoase de poligon, ci în viaţa reală, în condiţii dintre cele mai grele pe care ni putem imagina.
Toate camioanele de intervenţie directă pe care le-a trimit Cehia sunt Tatra, 11 la număr. Pe lângă asta, mai există un camion Mercedes cu rol de spital mobil, dar acel camion nu intră direct în zonele afectate, ci stă lângă ele, pentru a trata imediat eventuali răniţi în incendiu.
Cele 11 camioane Tatra, însă, au fost în acţiune intensă în aceste zile. Printre ele se numără un camion 8x8, dar majoritatea camioanelor sunt 6x6 sau chiar 4x4. Cele 4x4 au avantajul de a fi mai uşoare şi mai agile în a urca prin munţi, încărcate cu apă.
Pompierii din Slovacia au delegat 3 camioane Tatra din dotarea lor, toate 3 fiind de model T815, cu formulă de tracţiune 10x10! Un asemenea camion poate transporta 21.000 litri de apă la bord!
Foto: Camion Tatra 10x10 din dotarea pompierilor slovaci, în acţiune în Grecia

Pe lângă asta, slovacii au mai trimis şi un Tatra Phoenix mai modern cu rol de transportare a utilajelor. Camioanele mai compacte şi mai agile din partea lor sunt Unimog, fiind tot 3 la număr.
Foto: Camion Unimog din dotarea pompierilor slovaci, în acţiune în Grecia

Tot slovacii mai au şi 2 pick-up-uri Toyota Land Cruiser 6x6 pentru intervenţie directă în zonele afectate de incendiu.
Astfel, în mijlocul acelui pământ pârjolit de incendii, au ajuns vehicule create cu adevărat pentru situaţi de o dificultate extremă, care pot face diferenţa în vieţi salvate. Sunt camioane Tatra, Unimog şi autoturisme Toyota Land Cruiser. Iar asta spune mult despre capacităţile adevărate ale acestor camioane şi maşini.
De fapt, atât pompierii slovaci, cât şi cei cehi, au reuşit deja pe parcursul ultimelor zile să lichideze focul cu o eficacitate admirabilă în zone masive datorită acestor camioane, ajutat şi din aer de elicoptere. Apropo, la un moment dat şi pomparea apei în elicoptere s-a făcut tot cu ajutorul acestor camioane.
Pentru că au reuşit stingerea incendiilor pe suprafeţe mari, aceşti pompieri au fost detaşaţi deja în alte zone unde era nevoie de ajutor, iar acum două zile Grecia le-a solicitat oficial cehilor, şi probabil şi slovacilor, să-şi extindă perioada de şedere şi ajutor în Grecia până la 22 septembrie! Într-atât de eficientă s-a dovedit munca acestor camioane în teren şi a echipelor de acolo!
Nu ne vom mira, deci, dacă după această experienţă, Grecia va cumpăra camioane Tatra şi Unimog, şi eventual autoturisme Toyota, pentru propriile detaşamente de pompieri!
1
7,123
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!