(VIDEO) Care sunt turaţiile corecte ale motoarelor în doi timpi şi patru timpi pe motociclete

23 August 2023, 19:01
Redacţia PiataAuto.md
Motociclete oferă poate cea mai mare variaţie de construcţie a motoarelor într-o nişă a cilindreei reduse şi a preţului accesibil, de la doi timpi la patru timpi, de la configuraţii în linie, în formă de V sau boxer până la cilindri în număr de la 1 la 6. Iar dacă motocicletele de demult iubeau turate mai tare şi orice pasionat ştia că nu le poţi ţine prea mult operând la ralanti sau la turaţii joase, pentru că e mai sănătos să le turezi, cele moderne sunt mai rafinate şi nu par să aibă o probleme cu turaţiile joase. Dar nu e chiar aşa.
Autorul unuia din cele mai cunoscute canale de YouTube din domeniul motocicletelor a decis să explice pe îndelete care sunt turaţiile corecte ale motoarelor de motociclete, noi şi de demult, în patru timpi şi în doi timpi.
Acesta explică cum turaţiile mici la o sforţare mare a motorului pot duce la rateuri mecanice, în timp ce turaţiile mari pentru a asigura aceeaşi sarcină îi uşurează lucrul motorului.
Până şi controlul tracţiunii are mai mult spaţiu de manevră de a interveni, pentru corecţii, la turaţii mai mari. De asemenea, la motoarele în doi timpi turaţiile mari ajută la evitarea depunerilor vâscoase pe bujie.
Iar la toate tipurile de motoare, atât cele moderne cât şi cele clasice, în doi sau 4 timpi, turaţiile mai mare ajută la evitarea depunerilor de carbon în interiorul cilindrilor, care se produc atunci când fluxul de ar şi combustibil din interior nu ajunge suficient de puternic încât să dreneze posibilele depuneri.
Concluzia autorului e clară şi fără echivoc — turaţiile mai mari sunt mai sănătoase pentru motoarele motocicletelor, indiferent de vârstă şi configuraţie, cel puţin periodic să fie duse până la valorile mai mari de pe turometru.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
9,838
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!