(VIDEO) Un camion, care e la un pas de a provoca un accident pe zebră, arată din nou cât de periculoasă e trecerea de pietoni de pe acea stradă din Chişinău

9 August 2023, 10:26
Redacţia PiataAuto.md
Chişinăul, şi Moldova în general, continuă să aibă o mare problemă cu securitatea trecerilor de pietoni, în special a trecerilor care sunt trasate pe drumuri circulate intens, cu câte 6-7 benzi! Am spus-o anterior şi vom spune şi acum — nici într-o ţară civilizată nu pot exista treceri în care pietonul să fie nevoit să traverseze 6-7 benzi de circulaţie fără semafoare, fără elemente de securizare precum denivelările cel puţin, sau alte soluţii de calmare a traficului. Şi chiar dacă în acest an s-au amenajat mai multe treceri denivelate în ţară, iar statistica generală a accidentelor cu pietoni a scăzut, cea de pe Lunca Bâcului din Chişinău a rămas neatinsă, fiind una din cele mai periculoase, mai ales că acest traseu e oarecum parte din centura Chişinăului, unde sunt admise şi camioane mari, şi e într-o zonă fără edificii alăturare, care lasă senzaţia unui traseu de viteză mai mare şi predispune astfel la depăşirea vitezei.
Iar o situaţie surprinsă acum două zile arată din nou cât de periculoasă e această zebră. De această dată şoferul de camion avea o viteză aproximativ regulamentară, or, autorul filmării are 54 km/h pe camera sa de bord, iar camionul pare să se deplaseze un pic mai lent. Chiar şi aşa, acesta a sesizat târziu că un alt camion, de pe banda dreaptă, oprise la trecere pentru a ceda unui pieton. Astfel, şoferul camionului de pe banda din mijloc, frânează brusc la vederea pietonului. Dar un camion de 40 de tone nu opreşte ca o maşină de 1,7 tone, iar astfel camionul nu reuşeşte să oprească la zebră. Din fericire, a oprit pietonul înainte de a ajunge în faţa camionului şi astfel un accident tragic a fost evitat.
Foto: Se poate observa calea de frânare a camionului şi fumul scos de anvelope

Acum sigur, putem da vina pe şoferul de camion, că n-a acţionat mai preventiv. Dar acesta avea viteză regulamentară şi, la felul în care alături la drumul spre dreapta era oprită o altă maşină defectată înainte de acea trecere, putea cu uşurinţă interpreta greşit camionul şi Renault-ul din spate, care stăteau deja oprite pe dreapta la trecere. Sigur, mai multă prudenţă n-ar fi stricat, dar adevărata problemă e în proiectarea proastă şi periculoasă a acestei treceri de pietoni, fără o minimă grijă faţă de siguranţa adevărată a oamenilor. Nu trebuie să aşteptăm să se producă accidente tragice, ca să pedepsim vinovaţi, trebuie să facem totul ca ele să devină practic imposibile şi să nu avem nici vieţi pierdute, nici pe cine pedepsi. Şi apropo, în video-ul de ieri, după ce pietonul a fost la un pas de fi lovit de camion şi a oprit, pe următoarea bandă situaţia s-a repetat şi un Lexus de asemenea nu i-a acordat prioritate. Deci, sunt efectiv 6 benzi de risc continuu pentru pietoni.
Iar ca să ne amintim cât de real e riscul acestei treceri de pietoni, amintim de cazul din ianuarie 2023, caz pe care l-am analizat în detaliu şi cu ocazia căruia am semnalat acelaşi lucru, că trecerea e periculoasă şi asemenea treceri nu ar trebui să mai existe. Cazul despre care vorbim azi a fost la un pas de a însemna încă o viaţă pierdută. Câte vieţi ar trebuie să se mai piardă aici, pentru ca autorităţile să reacţioneze?
Vezi totul în video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul Lista AutoHam Moldova / Stas Condratiev
0
3,967
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!