Propunere drastică în Moldova: permise de conducere temporare, valabile doar 2 ani, pentru şoferii începători

15 Septembrie 2023, 08:55
Redacţia PiataAuto.md
În contextul mai multor accidente grave produse în ultimii ani, cauzate de şoferi începători, dar şi a unor cazuri mai recente cu şoferi începători surprinşi de radarele poliţiei gonind cu viteze enorme prin localităţi şi trasee, directorul adjunct al Agenţiei Servicii Publice din Moldova, Iurie Cristea, a venit cu o propunere drastică în cadrul audierilor publice din Parlament privind securitatea rutieră. Acesta a propus ca şoferii începători să nu primească permise de conducere standard, valabile timp de 10 ani, ci temporare, valabile doar 2 ani.
Ideea propusă de ASP stipulează că şoferii începători care nu vor primi amenzi şi puncte de penalizare pe perioada primilor 2 ani, se vor alege cu prelungirea automată a permisului de conducere pentru 10 ani, întrând deja în categoria permiselor standard.
Însă, dacă în primii doi ani, de permis temporar, şoferul începător va primi cel puţin un punct de penalizare, atunci la finalul perioadei de 2 ani el va putea să-şi reînnoiască permisul doar pentru alţi 2 ani. Şi probabil ciclul ar continua până când şoferul ar avea o perioadă de 2 ani fără niciun punct de penalizare, pentru a putea intra în zona permiselor standard de 10 ani.
Restricţionări pentru şoferii începători există şi-n alte ţări. În Italia, de exemplu, în primul an de condus şoferii începători nu au voie să conducă maşini mai puternice de 75 kW sau 95 CP, iar raportul de putere faţă de greutate nu trebuie să depăşească 75 CP pe tonă. Recent, italienii au propus extinderea perioadei limitate de la un an la 3 ani.
În cadrul propunerii enunţate în Moldova, directorul adjunct al ASP a mai completat-o cu ideea ca elevii şcolilor auto să poată începe lecţiile practice de condus doar după ce susţin examenul teoretic la ASP, demonstrând că sunt pregătiţi cel puţin teoretică să iasă în trafic.
1
7,769
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!