(VIDEO) Cum arată pista principală a aeroportului Chişinău, renovată pentru prima dată în ultimii 36 de ani

11 Septembrie 2023, 09:28
Redacţia PiataAuto.md
Pista principală a aeroportului internaţional Chişinău a fost construită în 1987, acum 36 de ani, iar de atunci nu a fost renovată consistent niciodată, la ea fiind făcute doar mici lucrări de mentenanţă. Asta a determinat degradarea ei, în special la spaţiile dintre plăcile de beton, fapt care genera suprasolicitări la şasiurile avioanelor şi prezenta un posibil risc de siguranţă. În luna iulie a anului 2023, însă, pista a intrat într-o renovare profundă, iar acum aeroportul internaţional Chişinău a anunţat finalizarea pistei şi inaugurarea acesteia pentru noi zboruri.
Lucrările de renovare capitală, efectuate acum, au presupus reparaţia tuturor rosturilor între dalele de beton, repararea deteriorărilor cu beton special cu întărire rapidă şi grad de rezistenţă sporit, frezarea cu diamant a denivelărilor, betonarea suprafeţelor cu beton armat, lucrări de planitate pentru a asigura textura perfectă a stratului superior al pistei. S-au schimbat şi toate cablajele subterane pentru luminile pistei.
Primul avion care a aterizat pe pista renovată acum a fost o aeronavă Tarom, de pe cursa Bucureşti-Chişinău.
Lungimea totală a pistei renovate acum e de 3.590 m, cu o lăţime de 45 m. Aeroportul Chişinău are două piste — 09/27 mai scurtă şi 08/26, mai lungă. Pista reparată acum e 08/26, cea cu o lungime mai mare.
Denumirile pistelor vin de la unghiul de direcţie de apropiere, faţă de axa de nord, pentru punctele de la cele două capetele ale pistelor — pista 08/26 are unghiul de 081 grade într-una din extremităţi şi 261 grade în cealaltă. În mod similar, pista 09/27 are ughiul de direcţie ce 090 grade la una din extremităţi şi 270 grade la cealaltă.
Vezi în video-ul de mai jos prima aterizare pe pista renovată, a aeronavei Tarom.
0
1,537
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!