(VIDEO) O echipă de ingineri a inventat tehnologia plivitului cu laser şi inteligenţă artificială

18 Septembrie 2023, 16:07
Redacţia PiataAuto.md
Una din cele mai istovitoare lucrări la câmp e cea a plivitului, în care câmpurile cu culturi agricole trebuie curăţate din când în când de buruieni. Aceste lucrări se făceau cândva preponderent cu sapa, apoi şi cu utilaje mecanizate, ataşate de tractoare, dar cele mecanizate trec, în esenţă, printre rândurile culturilor agricole, nu neapărat smulgând toate buruienile. Mai nou, însă, o echipă de ingineri din SUA a dezvoltat tehnologia plivitului cu laser, pe bază de inteligenţă artificială, care e atât de sofisticată şi foloseşte atât de multe tehnologii noi, inclusiv din cele prezente pe cele mai sofisticate maşini, încât e aproape incredibil că vine să rezolve doar banala şi veche problemă a prăşitului şi plivitului. Dar mai există şi beneficii neaşteptate în plus.
Astfel, echipa de ingineri de la Cabon Robotics, din Seattle, SUA, a lucrat de mai mulţi ani încoace la prima etapă a acestei tehnologii, plivitul cu laser. Esenţa acesteia era ca buruienile să fie nimicite instantaneu printr-o rază laser, fără vreo acţiune mecanică asupra lor. Doar că şi aici exista iniţial problema pe unde trecea acea rază laser, dacă ea ajungea la toate buruienile şi lăsa intacte plantele dorite sau nu. Apoi, când inteligenţa artificială a luat un având imens şi a devenit disponibilă pe larg, inginerii au putut face marele salt în randamentul de muncă şi totodată în eficienţa de consum energetic a acestei tehnologii, astfel încât de curând, tehnologia lor prezentată deja ca una funcţională, a luat premiul mondial de inovaţie în agricultură în 2023.
În ce constă această inovaţie şi tehnologie? Ei bine, e vorba de un utilaj tipic celor ce se ataşează în spatele tractoarelor agricole mari, doar că el nu conţine mecanisme clasice sau dinţi cu care să afâneze solul, ci 42 de camere video de înaltă rezoluţie şi 30 de lasere în partea sa inferioară.
Camerele video sunt conectate la unităţi mari de procesare, bazate pe procesoare Nvidia de tipul celor folosite de maşinile cele mai sofisticate, care dispun de abilităţi de condus autonom. Aceste unităţi de procesare sunt centralizate într-un sistem ce cuprinde inteligenţă artificială, cu capacităţi de învăţare în timp, funcţia căreia e să distingă buruienile de plantele dorite, oriunde ar fi poziţionate pe câmp şi oricât de mici sau de crescute ar fi. Practic, sistemul învaţă să recunoască toate tipurile de plante dorite, pe de o parte, şi de buruieni, pe de altă parte, astfel încât laserele să-şi trimită fasciculele către buruieni, arzându-le pe toate şi lăsând câmpul absolut curat. Laserele se includ astfel doar clar direcţionate spre buruieni, consumă mai puţină energie şi cuprind întreaga suprafaţă a terenului, fără zone lăsate neatinse.
Fiecare laser are doar 150W putere, astfel încât dacă ar funcţiona toate simultan ar avea nevoie de 4,5 kW de putere. E o putere care poate fi asigurată relativ uşor inclusiv de tractoarele actuale, eventual cu mici adaptări. Iar întreg sistemul funcţionează atât ziua, cât şi noapte, întrucât cele 42 de camere video „văd” excelent şi noaptea. Iar dacă tractorul mai are posibilităţi de a perinda câmpul în mod autonom de la un capăt la altul, atunci tot plivitul devine autonom şi inteligent.
Inginerii spun că utilajul lor şi tehnologia e perfect compatibilă cu tractoarele curente, iar un asemenea utilaj reduce substanţial costurile pentru eventuali oameni angajaţi în această lucrare. Tehnologia lor poate arde 200.000 de buruieni într-o singură oră şi reduce costurile lucrărilor de plivire cu 80%. Marele beneficiu e că aplicarea acestei tehnologii elimină şi necesitatea de afânare mecanică a solului ca efect auxiliar plivitului clasic, iar astfel lasă microorganismele intacte, iar un efect secundar şi mai important este că ea elimină necesitatea stropirii de ierbicide, ceea ce transformă agricultura într-una mult mai ecologică şi sănătoasă.

Vezi în video-ul de mai jos cum funcţionează plivitul cu laser pe baza tehnologiei echipei de la Carbon Robotics.
0
7,531
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!