(VIDEO) O echipă de ingineri din Germania a dezvoltat maşini care par autonome, dar sunt conduse de tele-şoferi de la distanţă, care privesc la ecrane

26 Septembrie 2023, 13:56
Redacţia PiataAuto.md
În SUA, tehnologia condusului autonom a avansat foarte mult, sistemul Tesla Autopilot fiind un promotor al acestei dezvoltări, dar pe lângă asta, în mai multe oraşe americane există deja taxiuri absolut autonome, care funcţionează în regim de monitorizare, dar care deja transportă pasageri dintr-un punct în altul, fără a avea un şofer. Şi o fac complet autonom, maşinile având deja tehnologie de a recunoaşte obiectele din trafic şi tot soiul de situaţii. Dacă la început acestea erau admise doar noaptea în regim de testare, acum sunt permise şi ziua şi se extind tot mai mult. În Europa, însă, nicio companie nu a obţinut vreo permisiune de a testa condusul autonom pe drumurile publice, şi, bineînţeles, nu există servicii de taxi cu maşini care să vină fără şofer şi să te ducă unde vrei. Aşa că o echipă de ingineri din Germania, în frunte cu Thomas von der Ohe, care a şi fondat start-up-ul Vay, cu a găsit o soluţie ocolitoare, care să se poată strecura prin birocraţia europeană. Iar acum această soluţie a devenit deja realitate, extinzându-se şi în SUA.
În ce constă ideea inginerilor de la Vay din Germania? Practic vorbind, în maşini care merg fără şofer pe străzile din Europa, iar în curând şi pe cele din SUA, dar care nu se bazează întru totul pe senzori şi algoritmi sofisticaţi, care să recunoască toate obiectele de pe stradă, toate situaţiile neprevăzute, şi să ia decizii prin această complexitate de circumstanţe. În schimb, acele maşini sunt conduse de la distanţă, de cineva care stă în faţa unor ecrane mari şi vede imaginile video, transmise live, pe care le-ar vedea şi dacă ar sta în maşină!
Ei bine, probabil tuturor ne-au şi apărut zeci de întrebări deja pe care vrem să le vociferăm. Care e logica existenţei unei maşini fără şofer în ea, dacă oricum trebuie să stea cineva s-o conducă de la distanţă? Care ar fi motivul pentru care ai conduce o maşină de la distanţă din faţa calculatorului, dacă esenţa unei maşini e de a oferi transport, adică de a te mişca dintr-un punct în altul, iar imagini de condus pe calculator poţi avea şi într-un joc video? Şi, evident, cât de „live” e acea transmisiune şi ce se întâmplă dacă există o latenţă măcar şi de jumătate de secundă?
Ei bine, să începem cu logica din spatele primelor două întrebări de mai sus. Ea vine dintr-un serviciu pe care germanii l-au gândit ca o simbioză dintre acele robotaxi din SUA şi serviciile de car-sharing, care au fost populare cândva în Germania, dar care cunosc acum un declin de popularitate din cauza timpilor lungi pe care trebuie să-i petreci când returnezi maşina, ca să cauţi un loc de parcare.
Ceea ce au conceput germanii de la Vay e un serviciu de car sharing, unde maşina îţi este adusă la punctul de recepţie de un „valet” care stă în faţa calculatorului, undeva într-un birou din Germania, Spania, SUA sau oricare altă ţară. Efectiv, când soliciţi un automobil, un om stă în faţa calculatorului şi începe a conduce maşina către locul aflării tale, algoritmii desemnând maşina cea mai apropiată de locul dorit. Respectiv, acel operator vede pe ecrane imagini filmate de camere video montate pe vehicul şi conduce prin trafic adevărat, cu alte maşini şi oameni, dar o face cu un volan de pe masa sa de birou. Germanii spun că astfel el poate reacţiona uman la orice situaţie atipică şi siguranţa e una la fel ca şi condusul cu şofer, motiv din care au şi obţinut licenţa de a opera în primele 3 oraşe din Germania acum câteva luni, iar acum au anunţat şi extinderea în SUA.
Astfel, când comanzi o maşinăб vezi cum ea vine fără şofer către tine, se opreşte, şi tu poţi urca la volan. Din acel moment, operatorul se „deconectează” de la maşină, şi-ţi lasă ţie libertatea de a conduce. O foloseşte cât vrei, plăteşti pentru serviciu ca la un car sharing normal, doar că la urmă nu stai să cauţi un loc de parcare prin marile oraşe, ci o laşi, practic, oriunde poţi staţiona ca să cobori în siguranţă de la volan. Şi pleci. Iar din acel moment un operator se conectează din nou la ea şi începe a o conduce mai departe, tot privind la ecrane.
Acum, ca să nu credem că operatorul stă şi aşteaptă cât timp foloseşti tu maşina, el va prelua alte sesiuni de condus, la alte maşini, făcând acelaşi lucru — preluând maşini lăsate de alţi şoferi şi ducându-le către următorul solicitant. Toate maşinile sunt electrice, apropo, şi sunt dotate cu camere la 360 grade, ca pe ecrane să existe şi viziune prin părţi şi în spate.
Aşadar, e un soi de car sharing cu valet de la distanţă aici, care să te scutească de problema parcărilor. Dacă legile europene ar fi la fel de permisive ca în SUA, toată tehnologia asta ar fi fost, probabil, mult mai puţin relevantă, atât timp cât există taxiuri care vin tot fără şofer la tine, iar mai apoi nu trebuie să urci la volan pentru a conduce, ci poţi fi pasager, relaxându-te în timp ce eşti condus. Dar cum în Europa condusul autonom încă nu e permis pe drumurile publice, trebuie să-ţi conduci singur maşina, iar ceea ce au putut face inginerii e ca între sesiunile de condus ale diferitor utilizatori să conducă ei maşina de la distanţă, ca printr-o conferinţă video de Zoom.
Am putea să credem că tehnologia ar putea avea loc doar în Europa, şi probabil pentru un termen scurt în timp, până când şi pe acest continent va fi permis condusul autonom, şi ne-am putea gândi că nu e nicio logică în ideea de a lansa serviciul şi tehnologia în SUA. Dar cei de la Vay tocmai au anunţat că angajează tele-şoferi, cum îi numesc ei, în SUA. Iar la sfârşitului anului 2021 echipa a primit 95 milioane de dolari în investiţii, deci nu e o sumă mică, fapt care spune ceva despre încrederea unor investitori în viitorul acestei tehnologii. Şi după toată dezvoltările şi aprobările, prima maşină Vay fără şofer pe un drum public a apărut pe drumurile Europei în februarie 2023, iar acum germanii se pregătesc şi de marea extindere în SUA, adunând echipa de tele-şoferi.
Întrebarea cât de „live” e transmisă imaginea şi ce se întâmplă dacă există o latenţă în imagini, care va duce şi la o latenţă în reacţii, rămâne deocamdată fără răspuns. Vezi mai jos şi un video publicat anterior de echipa germană, care arată mai mult din viziunea lor asupra acestei tehnologii.
0
18,147
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!