Volvo anunţă sfârşitul epocii diesel, ultimul motor diesel al mărcii suedeze urmând a fi scos din producţie peste câteva luni

19 Septembrie 2023, 15:05
Redacţia PiataAuto.md
Volvo a anunţat astăzi clar şi răspicat sfârşitul epocii diesel în propriile sale fabrici, dar şi la nivelul întregii industrii, după cum consideră suedezii. În anunţul făcut azi la evenimentul Climate Week din New York, Volvo a anunţat că ultimul model al mărcii, echipat cu un propulsor diesel, va părăsi linia de producţia la începutul anului viitor, după care marca suedeză va spune un adio istoric acestor propulsoare.
Volvo a mai reiterat faptul că până în 2030, toate modelele din gama mărcii suedeze vor fi complet electrice. Anul trecut, Volvo a anunţat că inginerii săi nu mai dezvoltă motoare noi cu ardere internă, iar pe dezvoltarea sau perfecţionarea acestor motoare „nu va mai fi cheltuită nicio singură coroană” au mai reiterat azi suedezii.
Foto: Unul din ultimele motoare diesel Volvo

„Maşinile electrice sunt viitorul şi sunt net superioare celor cu combustie, generând mai puţin zgomot, mai puţine vibraţii, mai puţine costuri de mentenanţă pentru posesori şi zero emisii pe ţeava de eşapament”, a spus azi Jim Rowan, şeful Volvo Cars.
Ultimele modele lansate de Volvo sunt complet electrice — EX90 şi EX30 — aceste modele reprezentând primele pagini dintr-un volum complet nou al istoriei Volvo. Sigur, o perioadă, până în 2030, se vor mai produce maşini care să aibă şi propulsoare cu combustie, însă după plecarea în istorie a motoarelor diesel, la Volvo vor mai rămâne fie benzinare mild-hybrid, fie cele din componenţa sistemelor plug-in hibrid.
Foto: Volvo EX30 electric, lansat de curând

Volvo îşi argumentează decizia şi prin cererea din partea cumpărătorilor, care e într-o schimbare majoră. „Dacă în 2019 motorizările diesel făceau partea cea mai consistentă a vânzărilor noastre în Europa, azi majoritatea vânzărilor de pe continent sunt fie electrice, fie electrificate, hibride”. Iar pensionarea motorizărilor diesel înaintea celor pe benzină, spune cei de la Volvo a fost decisă pentru că acestea au emisii mai mare de NOx, care sunt dăunătoare şi sănătăţii, pe lângă emisiile de CO2.
Foto: Volvo EX90 electric, lansat de curând
0
2,010
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!