O companie japoneză a instalat în Bulgaria prima centrală de baterii de sodiu-sulf din Europa de Est, care operează la peste 300 grade Celsius

31 Octombrie 2023, 14:28
Redacţia PiataAuto.md
Țările din Europa de Est deocamdată nu au centrale mari de baterii construite sau în proces de construcţie, dar în Bulgaria a apărut totuşi o centrală mai mică, care e şi prima cu baterii sodiu-sulf din Europa de Est şi care operează la peste 300 grade Celsius.
De fapt, temperatura înaltă e un specific de funcţionare al bateriilor sodiu-sulf. În schimb, acestea oferă o densitate energetică similară bateriilor litiu-ion, la costuri mult mai mici, întrucât se foloseşte efectiv sarea topită şi sulfura, materiale foarte răspândite în lume. În cazul Bulgariei, bateriile au densitate de 222 Wh/kg, similare cu cele de pe maşinile electrice performante.
Totuşi, aceste baterii nu sunt foarte răspândite în lume, însumând circa 4,0 GWh de capacitate cumulaţi în lume. De ce n-au fost adoptate până acum? Din cauza faptului că această tehnologie mai manifesta provocări de siguranţă, dar şi din cauza că durata de viaţă a acestor baterii era extrem de mică, de doar 700-1.000 cicluri.
Noile baterii din Bulgaria, însă, dezvoltate de compania japoneză NGK, promit o durată de viaţă mai mare datorită saltului pe care au reuşit japoneze să-l asigure în această tehnologie.
Astfel, noua baterie are o durată programată de viaţă de 7.300 cicluri de încărcare şi descărcare, care ar trebui să însemne cam 20 de ani. Numărul de ciclu e de aproape două ori mai mic decât la noile baterii Rimac, care au 12.000 de cicluri garantate. La termenul de 20 de ani, japonezii au luat în calcul o singură încărcare şi descărcare la fiecare 24 ore.
Foto: Bateriile Rimac şi Tesla

Mini centrala de baterii din Bulgaria e formată, de fapt, din doar două containere. Fiecare container are 1,450 kWh capacitate de stocare, deci 1,45 MWh. Împreună, cele două containere au 2,9 MWh şi pot livra în sistem 500 kW, pe o durată de aproape 6 ore.
Bateriile din Bulgaria au fost instalate alături de o fabrică de ferestre din Kostinbrod, vestul Bulgariei, pentru a stoca energia de la panourile fotovoltaice deţinute de fabrică, fără a mai trece prin sistemul electric naţional, şi astfel de a asigura independenţa energetică locală a acestei fabrici.
1
6,502
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!