Călătorim cu un BMW i5 electric în aceste zile, pentru reportaje speciale despre energie regenerabilă, noi tehnologii şi inginerie

2 Noiembrie 2023, 09:35
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an, articolele noastre la subiecte de energie regenerabilă, noi tehnologii şi inginerie au devenit tot mai populare în rândul cititorilor noştri. Noi tratăm aceste subiecte cu mare satisfacţie şi pasiune, şi suntem încântaţi că cititorii sunt atât de interesat de ele. Iar acest interes mare al comunităţii noastre ne-a motivat să pornim la drum pentru a aduna noi reportaje, direct de la faţa locului.
Harta locurilor în care vom merge în următoarele două săptămâni e una plină de lucruri interesante să le explorăm împreună şi să le vedem pe viu, pentru câteva luni viitoare de reportaje video excepţionale care vor urma odată cu revenirea acasă.
Şi ne-am bucurat să descoperim că şi cei, cărora le-am propus să ne fie parteneri în această idee nouă, ca să putem acoperi bugetul necesar, ne-au tratat cu aceeaşi susţinere ca şi publicul nostru. Am fost plăcuţi surprinşi să găsim în aceste companii oameni profund avizaţi în tehnologii de energie şi energetică, de inginerie avansată. Şi am întâmpinat o atitudine vizionară, plină de entuziasm.
Aşa că iată-ne acum, ajunşi iniţial în Germania, gata de a face zigzag pe hartă în traseele pe care le vom străbate în următoarele săptămâni. Datorită BMW Moldova şi producătorului BMW, avem un BMW i5 electric pentru această experienţă, pentru că nu se putea altfel, odată ce vom aduna subiecte de energie regenerabilă şi tehnologie. Dar va şi o experienţă preţioasă pentru noi de a reveni la călătorii de distanţe lungi cu o maşină electrică prin ţări europene, după câţiva ani de când am făcut pionierat cu asemenea călătorii. Vom putea să simţim pe propria piele cât s-a schimbat experienţa pentru un posesor de maşină electrică în mai multe ţări europene, prin comparaţie, unele avansând mai mult şi altele mai puţin.
Iar noi ne vom bizui cu adevărat doar pe această maşină electrică în a face mii de kilometri în zigzag. Va trebui uneori să facem şi câte 900-1.000 km pe zi, cu acest BMW electric. Şi-i vom simţi toate punctele frumoase şi neajunsurile. Dar mai ales vom simţi experienţa anului 2023 în. folosi o maşină electrică deja ca una care să facă tot ce ar fi făcut şi una cu combustie, la fel de repede. Pentru că maşina asta promite 205 kW de putere fast charge şi circa 500 km autonomie, poate vreo 400 km pe autostrăzi, deci ar trebui să intrăm pe la staţii de încărcare mai rar şi pentru câteva zeci de minute doar.
Lucrurile s-au schimbat mult şi cu soluţiile bancare în ultimii ani, totul putând fi făcut de la distanţă, iar mulţi dintre noi au ajuns să meargă fizic la bancă maxim o dată în an pentru o verificare birocratică a datelor. Având cardurile bancare integrate în aplicaţia de plăţi de pe telefon, am ajuns să uităm şi cum arată un card fizic. Iar deciziile de a face uz de tehnologii noi şi energie regenerabilă sunt tot mai mult nişte investiţii cu creştere ulterioară de randament şi productivitate. Iar cei de la Moldindconbank ne sunt parteneri în această călătorie mare de adunat subiecte de reportaje hi-tech.
Foto: Aşa arată broul nostru mobil din aceste zile, de unde gestionăm toată călătoria, reportajele, rezervările de hotele, plăţile bancare şi toată logistica necesară

Iar atunci când în 2018 eram primii din Moldova şi România care făceau tururi cu maşini electrice, numite de noi Electromaraton, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova ne-a fost primul partener care a acceptat să ne susţină acele idei şi a făcut-o cu noi şi noi ediţii, în care am putut să evoluăm de la călătorii spartane şi căutări de prize până la o reţea civilizată de staţii de încărcare a maşinilor electrice în Moldova şi să facem şi sprinturi de distanţă lungă. Aşa că acum, cu noile noastre idei de reportaje de energie regenerabilă, era firesc să le propunem şi celor de la PNUD să participe. Şi am găsit din nou susţinere, fapt pentru care le suntem recunoscători.
Foto: Imagine de la primul nostru tur cu electrice şi hibride pe atunci, în 2018

Nu în ultimul rând, de această dată, am avut o primă experienţă când Ministerul Energiei din Moldova şi-a dorit să fie partener. Am convenit cu ei că cel mai preţios lucru pe care-l putem dori de la ei într-un parteneriat e susţinerea cu date informaţionale despre cifrele Moldovei la diverse capitole energetice, pentru că în multe din aceste reportaje care le vom aduna peste ţări, vom face ulterior şi referire la cum s-ar putea transpune asta la scara Moldovei. A fost un sentiment plăcut să vedem oameni vizionari, cu înţelegere profundă de asemenea subiecte, în ministere.
Dar, aşa cu spuneam la începutul acestui articol, cea mai fabuloasă susţinere ne-o oferă comunitatea noastră de cititori. Acum 3 sau 4 ani, nici n-am fi visat că putem încheia unele zile cu 80 mii, 100 mii, sau 125 mii de cititori sau chiar mai mult, într-o singură zi. Dar acum se întâmplă, fapt pentru care datorăm fiecărui cititor un mare mulţumesc! Şi încercăm să răsplătim acest interes cu şi mai mult conţinut bun, profund şi de calitate!
2
2,063
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!