Elveţia construieşte un parc fotovoltaic care va furniza mai multă electricitate iarna decât vara

27 Noiembrie 2023, 17:30
Redacţia PiataAuto.md
Elveţia a anunţat startul construcţiei unui parc fotovoltaic mai puţin obişnuit, situat în regiunea Glarus-Sud, unde sunt concentrate multe din hidrocentralele ţării. Partea neobişnuită a noului parc fotovoltaic este că acesta e conceput să furnizeze mai multă electricitate iarna decât vara, spărgând percepţia obişnuită că panourile sunt mai productive vara.
Secretele noului parc fotovoltaic sunt atât în altitudinea la care acesta va fi amplasat, cât şi în tipul panourilor şi modul în care acestea vor fi amplasate. Astfel, panourile vor fi amplasate la peste 1.500 metri altitudine, în munţi, dar paradoxul e că poziţia a fost aleasă nu pentru a se situa în vârful munţilor, sau pe cele mai înalte creste, ca să există un acces cât mai direct spre soare, ci mult mai jos, în locuri în care sunt înconjurate de munţi în faţa panourilor.
Mai mult ca atât, panourile fotovoltaice sunt amplasate la un unghi de 70 grade, deci privesc mai mult spre muntele de vizavi decât sus la soare. Iar secretul e să facă uz de reflecţia luminii solare iarna, reflecţie care va fi asigurată de zăpada de pe munţii din jur. Elveţienii au calculat că ar avea nevoie mai mare de producţie a panourilor fotovoltaice iarna, când consumul e mai mare, şi astfel, folosind poziţionarea inteligentă a panourilor, acestea vor primi mult mai multă lumină iarna de la zăpezile munţilor din jur, decât vara.
Noul parc fotovoltaic va avea 36.000 de module şi va avea o putere sumară instalată de 10 MW. Elveţienii au anunţat şi cât vor produce aceste panouri montate atipic. Dacă în regiunile noastre, de obicei 10 MW de panouri produc 12 GWh de electricitate anual, atunci panourile elveţienilor, adaptate să producă electricitate mai ales iarna, vor produce 13 GWh de electricitate anual, deci mai mult.
În condiţiile Elveţiei, 13 GWh de electricitate înseamnă acoperirea consumului anual a 3.000 case. Dar, fireşte, noile panouri vor aduce o contribuţie importantă în zilele de iarnă, când consumul e mai mare, or, Elveţia e în plin proces de trecere la pompe de căldură, care consumă mai mult în sezonul de încălzire. Noul parc fotovoltaic va fi instalat de compania Axpo, care gestionează mai multe hidrocentrale în Elveţia.
1
12,184
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!