Parcul eolian de la Ruginoasa a început a produce primii kilowaţi de electricitate cu cele mai puternice turbine eoliene de uscat din România

26 Decembrie 2023, 12:13
Redacţia PiataAuto.md
Parcul eolian de la Ruginoasa, din România, a început a produce ieri, de Crăciun, primii kilowaţi de electricitate, a anunţat pe Linkedin Daniel Rascu, directorul executiv al companiei care îl gestionează. Parcul este cel mai mare construit în România nu doar în 2023, ci în general în ultimii ani, având o putere de 60 MW. De asemenea, este şi parcul care are cele mai puternice turbine eoliene de uscat din România.
La Ruginoasa au fost instalate 10 turbine a câte 6 MW fiecare, produse de compania daneză Vestas. Turbinele sunt de model Vestas V162-6.2 MW, acestea având diametru de 162 metri a elicei şi un generator de 6,2 MW, care a fost adaptat la 6,0 MW pentru România. Turbinele sunt concepute să funcţioneze la vânturi cuprinse între 3 m/s şi 25 m/s, la temperaturi cuprinse între -20 grade Celsius şi 45 grade.
Danezii spun că o singură asemenea turbină poate produce între 16 şi 30 GWh de electricitate anual, în funcţie de condiţiile de vânt ale regiunii unde e instalată. În cazul parcului de la Ruginoasa, cei de la DTEK Renewable International şi Moldova Eolian, care au investit în acest parc, au anunţat că estimează o producţie anuală de 20 GWh per turbină şi 200 GWh pentru întregul parc.
În acest an în România au fost instalate turbine eoliene ce însumează o putere de 72 MW, iar din ele 60 MW revin parcului de la Ruginosa.
Instalarea turbinelor a fost finalizată la sfârşitul lunii noiembrie, acum având loc etapa de verificări şi conectare oficială la reţeaua electrică naţională. Construcţia parcului a avut loc fără întârzieri, întrucât încă din start se anunţa că parcul ar trebui să fie operaţional în luna ianuarie 2024.
Danezii de la Vestas anunţaseră anterior că ei au fost contractaţi nu doar să producă turbinele, ci şi să le livreze şi instaleze la Ruginoasa, iar ulterior să le asigure şi mentenanţa pe termen lung, în baza unui contract pentru 20 de ani.
0
2,561
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!