(VIDEO) Patru noi feriboturi electrice vor fi fabricate în România şi vor fi destinate Canadei, având parametri impresionanţi

27 Ianuarie 2024, 13:33
Redacţia PiataAuto.md
Operatorul canadian de feriboturi BC Ferries a anunţat că a desemnat câştigătorul licitaţiei sale pentru achiziţionarea de 4 noi feriboturi electrice, care vor munci pe curse din Columbia Britanică, Canada. Cele 4 feriboturi vor fi produse de către compania olandeză Damen, iar canadienii anunţă că în contractul semnat e prevăzut că cele 4 ambarcaţiuni vor fi fabricate în România. Grupul Damen deţine două şantiere navale în România, la Galaţi şi Mangalia.
Cele 4 feriboturi vor fi primele cu propulsie electrică, pe care Damen le va livra către canadienii de la BC Ferries, şi toate vor fi similare din punct de vedere al construcţiei. Fiecare feribot va fi capabil să ia la bord 47 de vehicule şi 390 pasageri.
Feriboturile vor face uz de baterii cu o capacitate de 2.000 MWh, care vor furnizare electricitatea necesară pentru propulsia pe bază de motoare electrice. Feriboturile vor avea posibilitatea de încărcare ultra-rapidă pe fiecare ţărm, doar în minutele cât durează debarcarea şi îmbarcarea pasagerilor şi maşinilor, puterea fiind atât de mare, încât doar câteva minute fiind suficiente pentru a asigura încărcarea bateriilor cu energia care tocmai a fost consumată pentru ultimul segment de navigare.
Toate cele 4 feriboturi vor fi echipate şi cu motoare diesel ca soluţii de rezervă, însă nu vor folosi propulsoarele diesel decât în cazuri excepţionale. În regim normal de lucru, feriboturile vor opera doar cu propulsie electrică.
Două dintre feriboturi vor opera pe ruta dintre portul Nanaimo şi insula Gabriola, pe o distanţă de 6,1 km. Celelalte două vor avea o rută şi mai scurtă, între Campell River şi insula Quadra.
Damen nu menţionează care şantier naval din România va construit cele două ambarcaţiuni, însă cel din Mangalia are în descrierea sa specializarea pentru feriboturi de pasageri şi vehicule, deci cel mai probabil acesta va primi aceste 4 comenzi.
Foto: Şantierul naval Damen din Mangalia

Mai multe componente finale, precum bateriile, vor fi livrate din alte ţări în România, dar asamblarea finală va avea lor ca acelaşi şantier naval românesc. Cele 4 feriboturi trebuie să intre în operare în Canada în anul 2027 conform contractului, deci construcţia lor ar trebui să fie finalizată către 2026-2027.
Foto: Şantierul naval Damen din Mangalia

Regimul de operare pe distanţe scurte poate fi foarte potrivit feriboturilor electrice, după cum arată experienţa noastră recentă, când am filmat un reportaj cu un feribot similar electric ce operează între Danemarca şi Suedia. Acel feribot operează deja de 5 ani şi a ajuns la etapa înlocuirii bateriilor sale, iar încărcarea are lor exact într-un ritm similar, timp de doar câteva minute la fiecare ţărm, fără ca nava să aibă nevoie vreodată de timp suplimentar doar pentru a sta la încărcare.
Foto: Feribotul electric filmat de noi într-un reportaj special

Vezi reportajul nostru cu acest feribot electric, care operează de 5 ani încoace, mai jos.
0
3,716
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!