Lewis Hamilton va părăsi echipa Mercedes din Formula 1 după sezonul curent şi se va alătura Ferrari, marcând sfârşitul unei epoci pentru Mercedes

2 Februarie 2024, 08:18
Ilie Toma
Un val de anunţuri oficiale din partea echipelor şi a organizatorilor Formula 1 a confirmat aseară că Lewis Hamilton va părăsi echipa Mercedes după actualul sezon din 2024, iar începând cu 2025 va fi pilot al echipei Ferrari, alături de Charles LeClerc. E o mişcare care marchează deopotrivă sfârşitul unei epoci pentru Mercedes şi totodată începutul unei epoci noi pentru Ferrari.
Primul fapt absolut clar e că anii de glorie ai Mercedes în Formula 1 vor apune pe o lungă perioadă după această plecare. Problemele tehnice puerile din ultimii ani cu bolidul lor, promisiunile repetate de a le rezolva şi de a reveni în forţă, urmate de repetarea constantă a aceloraşi probleme, cursă după cursă şi sezon după sezon în ultimii ani, au deteriorat din admiraţia fanilor pentru Mercedes şi din răbdarea lui Lewis pentru echipa sa. E la fel de adevărat că Lewis avea grijă să se plângă de fiecare dată de fiecare problemă tehnică, dar, până la urmă e la fel de obiectiv că Lewis e un pilot de excepţie, care a răbdat trei ani consecutivi să concureze cu maşini inferioare faţă de ceea ce poate el face. Şi cum Mercedes l-a pierdut şi pe Valteri Bottas acum câţiva ani, a rămas acum doar cu George Russell şi un loc care va deveni vacant din 2025 şi pentru care e nevoie să se caute un pilot bun.
S-ar putea ca însuşi Carlos Sainz, actual pilot Ferrari, să fie unul din cei curtaţi, dar asta e doar o probabilitate, nimic mai mult la această etapă. Ferrari a avut o perioadă dificilă în ultimii ani, dar la un moment dat italienii au recurs la acţiuni drastice, schimbând directorul echipei. Fred Vasseur părea un om mult mai puţin carismatic faţă de Mattia Binotto, dar a adus echipei ceea ce-i lipsea anterior — consecvenţa în lupta pentru rezultate, din care lipseau deciziile impulsive anterioare, ce păreau a fi un soi de pariuri cu soarta şi care cele mai dese ori se dovedeau a fi greşite. Vasseur părea mai degrabă omul acţiunilor meticuloase, prin care fiecare nouă cursă să aducă îmbunătăţiri de cel puţin câteva procente în performanţă, iar astfel se pot face paşi mici, dar bine direcţionaţi spre scopul final măreţ.
Şi se pare că Vasseur l-a convins pe Hamilton că planurile şi strategia Ferrari pentru următorii ani sunt mult mai fundamentate şi clare, realizabile prin paşi măsurabili, decât planurile Mercedes, care pare că-şi toarnă cenuşă în cap la începutul fiecărui sezon prin Toto Wolff, dar o face tot din poziţia liderului care s-a împiedicat doar niţel şi revine imediat în formă. Şi acea revenire s-a tot lăsat aşteptată în ultimii ani fără niciun deznodământ, decât o înrăutăţire a imaginii şi performanţe tot mai mediocre, în care devenise clar că Mercedes nici măcar nu mai poate aspira la ambiţiile de titluri mondiale, fiind eclipsaţi cu desăvârşire de cei de la Red Bull.
Iar Hamilton, la cei 39 de ani ai săi, e deja un pilot veteran şi, deşi e în formă excepţională, ştie că nu mai are foarte mult timp la dispoziţie pentru a-l irosi în a-i aştepta pe cei de la Mercedes în rătăcirile lor. Aşa că decizia asta nu doar că era una predictibilă, ci chiar a venit mult mai târziu decât ar face-o mulţi alţi piloţi, or, fidelitatea atât de lungă e deja o raritate în lumea Formula 1.
Şi apoi, există şi un ultim element romantic în toată această istorie. Cei mai mari piloţi din istoria Formulei 1, marea lor majoritate, au pilotat la un moment dat pentru echipa Ferrari. E un soi de simbol pe care aproape orice pilot şi l-ar dori în biografia sa. Lewis are deja o carieră superbă, cu recorduri absolute. Iar această carieră superbă se putea încheia într-o perioadă de mediocritate la Mercedes, sau putea să se încheie cu câţiva ani de încercări spectaculoase la Ferrari şi eventuale noi recorduri marcate acolo, într-o istorie în care finalul e pe măsura miezului poveştii. Şi Lewis a ales să dea carierei sale un final palpitant.
0
1,347
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!