Electricitatea în Spania a devenit aproape gratuită în aceste zile, datorită producţiei record din surse regenerabile

2 Martie 2024, 15:11
Redacţia PiataAuto.md
Spania are în aceste zile parte de zile însorite şi calde, chiar dacă afară e iarnă, iar asta a determinat o producţie record de electricitate din surse regenerabile, în special din panouri fotovoltaice, dar şi parcurile eoliene. Producţia de electricitate din surse solare a setat miercuri un nou record absolut, depăşind cifra anterioare din octombrie, iar următoarele zile au adus performanţe aproape identice, ceea ce a dus la scăderea preţului în timp real al electricităţii până la 2,14 euro/MWh pentru ziua de vineri, 1 martie!
E un preţ care face ca energia să fie practic gratuită or, asta înseamnă că 1.000 kWh de electricitate costă doar 2,14 euro, ceea ce înseamnă că un kWh costă 0,2 euro cenţi. Deci, pentru un cent poţi cumpăra 5 kWh de electricitate! Tradus în lei româneşti, asta ar însemna exact 1 ban/kWh, iar în lei moldoveneşti — asta ar însemna 4,1 bani/kWh, de 58 de ori mai ieftin decât costă electricitatea în Moldova.
Chiar şi volumele mai mari, contractate în avans, se cifrau la 10 euro/MWh în Spania în aceste zile, ceea ce înseamnă 1 cent/kWh. Această situaţie a oarecum similară cu cea din Norvegia de anul trecut, acolo unde hidrocentralele aveau surplus de apă acumulată şi pe lângă preţurile mici la electricitate, au decis să furnizeze absolut gratuit electricitate o zi, pentru a mai drena din apa acumulată.
Explicaţia unor asemenea preţuri din Spania vine din capacităţile record de surse de energie regenerabilă, instalată pe parcursul anului 2023, care dau roade acum. La nivelul întregului an 2023, 50,4% din electricitatea produsă în Spania a fost din surse regenerabile, iar pe parcursul anului au fost instalate noi şi noi turbine în parcuri eoliene noi, dar şi suprafeţe imense de panouri solare.
Această nouă capacitate începe a produce la putere maximă abia acum, în condiţii farorabile de sfârşit de iarnă, prin urmare în primăvară şi vara ce urmează aceste recorduri vor fi cu siguranţă depăşite de multe ori. Datorită energiei regenerabile, Spania a devenit deja exportator net de energie, iar acum, în aceste condiţii de supraproducţie, ea exportă energie în Franţa, care cumpără de la spanioli, iar cantitatea echivalentă de propria energie produsă o livrează mai departe în alte ţări vecine. Diferenţa e că în Spania preţul unui MWh e de 2,14 euro la tranzacţionare în timp real şi până la 10 euro la achiziţii planificate, în timp ce în Franţa preţul acum e de circa 67 euro/MWh.
E un tabloul elocvent pentru Spania, deci, prin care energia regenerabilă ajunge să asigure din belşug ţara cu electricitate. Pe acest fundal, Spania şi-a scăzut considerabil consumul de gaze, iar campaniile din ultimii ani de înlocuire practic totală, acolo unde încă mai rămăseseră, a soluţiilor de încălzire cu gaz cu pompe de căldură au dat roade, astfel încât acum Spania importă cantităţi la un minim istoric de gaz. Aşa cum spunem de multe ori, energia regenerabilă nu e doar despre ecologie, ci mai ales despre o economie inteligentă şi independentă, cu securitatea energetică bine asigurată.
1
2,903
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!