Prima pagină  »  Ştiri  »  Dumitru Zmeu: depozitul de piese - un element cheie pentru un
11 DECEMBRIE 2008, 12:23
1,501
0
Dumitru Zmeu: depozitul de piese - un element cheie pentru un service calitativ
De Centrul Toyota Chisinau Continent, tradus in romana de Ion Efros
0
Magazia de piese este o conditie indispensabila in munca civilizata a oricarui importator oficial de automobile. Sistemul contemporan de achizitii, evidenta si distribuirea pieselor de schimb in regim on-line, permit dealer-ului sa tina sub control cantitatea lor in depozitul de baza, repartizarea comenzilor primite, precum si monitorizarea situatiei detaliilor solicitate.

7 zile sau 4 luni?

Activitatea in regim on-line este comoda si operativa, astfel incat existenta pieselor in depozitele din Europa, reduce termenul de livrare a detaliilor pentru automobilele Toyota si Lexus pe piata moldoveneasca la minimum - 7 zile.

Acest termen se mareste in cazul automobileleor care nu se mai produc sau care nu se importau pur si simplu la acea data in Moldova. Cu cat automobilul este mai nou, cu atat importul si distribuirea piesei catre client este mai rapida.

Si inca un moment important: pentru automobilele care sunt destinate Americii de Nord sau Orientului Mijlociu, piesele ajung in 3-4 luni, fapt care nu trebuie disconsiderat atunci cand ai in fata optiunea achizitionarii unui automobil de la de la dealer-ul oficial sau de la unui neoficial.

Un indicator bun – disponibilitatea a 80 la suta din piesele cerute

In momentul de fata aproape toti aproape toti dealer-ii auto din repubica au depozite, Centrul Toyota Chisinau “Continent”, deschis in 1995, fiind printre primii in aprovizionarea cu detalii post-vanzare.

Despre importanta de a avea la indemana magazia cu piese in gama deplina, dar si despre modul de aprovizionare a detinatorilor de autovehicule Toyota si Lexus in Moldova, ne va relata in continuare Dumitru Zmeu, seful sectiei de aprovizionare cu piese de schimb din cadrul Centrului Toyota Chisinau “Continent”.

- De unde sosesc piesele de schimb?

- Marea lor majoritate sunt receptate din depozitul central de aprovizionare pentru Europa al Toyota, astfel incat clientilor din Moldova li se propun doar piese si accesorii originale. Suntem dispusi sa oferim o gama larga de acesorii Toyota si Lexus si avem planificata deschiderea unui stand in cadrul salonului cu piesel si detalii originale ale acestor marci.

- Care sunt posibilitatile depozitului?

- Infrastructura de care dispunem corespunde ultimelor cerinte ale “Toyota Motor Corporation”, astfel incat suntem focusati pe satisfacerea maxima a provocarilor unui service modern.

- Au fost cazuri in care gasirea unor piese solicitate de clenti sa fie dificila nu doar in depozitul din Chisinau, dar si in cel European?

- Asemenea situatii se intalnesc in cazul automobilelor care au alta destinatie decat piata europeana sau cea moldoveneasca.

- Ce se intimpla in cazul in care provider-ul livreaza solicitantului o piesa cu defecte?

- In practica noastra nu poate fi vorba de asa ceva, din moment ce piesele sunt verificate minutios in toate etapele procesului de distribuire. Sistemul este bine pus la punct de la distribuitor la client. Am avut intirzieri isolate, legate doar de defectarea mijlocului de transport a pieselor.

- Care este termenul de livrare obisnuit?

- Intre 7 si 20 de zile lucratoare pentru automobilele destinate pietei europene, care din punct de vedere al planificarii pe termen mediu a rezervelor din depozite este un termen optim.

- Este posibil ca aceste termene sa devina si mai restranse?

- Lucram intens in aceasta directie, iar in prezent primim piese saptaminal.

- Utilizati transportul aerian in aceasta directive?

- Analizam si aceasta posibilitate bineinteles, care este cel mai rapid mijloc. Vineri, spre exemplu putem solicita un accesoriu, iar marti acesta poate fi deja in posesia clientului. Este insa un mijloc foarte costisitor, de aceea depinde de situatia clientului. Daca spre exemplu acesta nu poate folosi automobilul sau in asa fel incat sa-i asigure securitatea deplina, atunci intreprindem toate masurile posibile pentru ai oferi cat mai repid piesele necesare. In acest caz clientul achita o taxa suplimentara pentru transportul aerian. In afara de aceasta, folosim in mod obligatoriu transportul aerian pentru a deservi cu piese de schimb masinile care au termenul de garantie valabil, ceea ce ne permite sa respectam in acest context drepturile consumatorului.

In general, eficacitatea sistemului de distributie de piese de schimb se apreciaza in functie de capacitatea de a le furniza dupa nevoile clientilor. Este considerat un bun indicator, onorarea in proportie de 80% din cele mai solicitate piese - specifica de altfel Centrului Toyota Chisinau. Daca este vorba de disponibilitatea permanenta in stoc a pieselor de schimb pentru toate modelele si versiunile recente, atunci acest coeficient este echivalent cu 73%. Noi numim această măsură accesibilitate.

Restul de procente este acoperit de angrenaje si piese putin utilizate, care, in caz de necesitate, la fel sunt comandate de noi. Ne straduim sa imbunatatim totusi si aceasta cifra prin: sporirea eficientei de planificare si management al lantului de aprovizionare, previziunea cererii, optimizarea nivelului stocurilor la depozit. Expertii nostri analizeaza zilnic solictarile primite, disponibilitatea unei sau altei piese, accesoriiile din nomenclator, cu care in mod obligatoriu se completeaza stocul.

Merita retinut…

Intretinerea si reparatia auto de sub auspiciile Centrului Toyota Chisinau “Continent” se desfasoara prin eliberarea componentelor direct de la producator, fapt care garanteaza clientilor:

• Siguranta
• Calitate
• Securitate

Datele ne-au fost puse la dispozitie de dealer-ul oficial Toyota in Moldova: Centrul Toyota Chisinau “Continent ”.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!