Un nou sezon şi o nouă eră pentru sporturile auto în Moldova
2 Aprilie 2012, 15:56
Sâmbătă, 31 martie, în Moldova a fost dat startul unui nou sezon de competiţii auto, iar odată cu aceasta, oamenii-cheie ai sporturilor cu motor din Moldova au dezvăluit planuril grandioase pentru viitorul apropiat.

La conferinţa de presă, organizată cu ocazia lansării noului sezon, au participat promotorii principali ai sporturilor auto din ţara noastră: Igor Vrabie – Preşedintele Federaţiei de Automobilism din Republicii Moldova (FARM), Samir Aliev – Preşedinte al
Comitetului Slalom şi Serghei Guţu – Preşedintele Comitetului de Carting.

Una din noutăţile principale, dezvăluite de cei trei, este faptul că în acest an campionatul republican de carting va fi desfăşurat sub egida FARM. Anterior, acest campionat era patronat de Federaţia de Carting, eforturile căreia erau prea puţin relevante pentru dezvoltarea acestui sport în ţara noastră. Se pare că valul de schimbări pozitiv se datorează în mare parte lui lui Igor Vrabie, care a preluat postul de
Preşedinte FARM în septembrie 2011.

Preşedintele FARM a dezvăluit detalii complete despre noul sezon de competiţii auto în Moldova. Prima competiţie – Jeep Cross Trial – a avut loc ieri, 1 aprilie, pe poligonul de la Schinoasa, unde cei mai experimentaţi piloţi de offroad şi-au demonstrat capacităţile. Duminica viitoare, la 8 aprilie, va avea loc prima etapă la Auto Slalom, iar la 29 aprilie va avea loc şi prima etapă la carting. La 12-13 mai va luat startul şi renumitul autocross.
Mai nou, Igor Vrabie a informat publicul despre iniţierea unei noi discipline sportive în Moldova – V1 Challenge. Această competiţie va marca nu doar un debut pentru ţara noastră, ci şi pentru întreaga Europă, competiţia avându-şi originea în Turcia. V1 Challenge reprezintă un mix între slalom şi gymkhana, în care participă vehicule speciale cu un singur loc, propulsate de motoare preluate de pe motociclete şi ranforsate.

După spusele lui Samir Aliev, etapele din anii anterior la slalom nu au putut fi petrecute la un nivel corespunzător, însă în acest an, datorită unei organizări mai bune şi a unui număr mai mare de participanţi, lucrurile vor trece la un nivel superior. În acest an, cel puţin 25 de participanţi şi-au confirmat participarea în auto slalom, iar competiţia va fi divizată în trei clase – tracţiune spate, faţă şi integrală. Prima etapă va avea loc la Chişinău şi va conţine competiţii paralele, în care două automobile concurente concurează paralel.

La rândul său, Serghei Guţu a relatat schimbările aşteptate în carting,
menţionând importanţa acestui tip de sport pentru adulţi, dar şi pentru copii, în calitate de sport formator al viitorilor piloţi de curse. Serghei Guţu ne-a mai informat că diviziunea pe categorii de vârstă va avea loc după cum urmează: 6-10 ani, 9-13 ani, 12-17 ani şi 15-60 ani. Preşedintele FARM, Igor Vrabie, a
oferit şi exemplu marilor campioni mondial, care au început prin a concura în carting de mici copii: Ayrton Sienna, Michael Schumacher şi alţii.

Punctul culminant a fost dat de anunţul lui Igor Vrabie despre posibila construcţie a unui circuit sportiv în
Moldova, cu suportul unor parteneri turci, interesaţi de promovarea competiţiilor V1 Challenge în ţara noastră. Eventualul circuit ar fi, de fapt, primul circuit profesionist sportiv din Moldova, iar construcţia acestuia ar oferi un impuls imens pentru dezvoltarea sporturilor cu motor aici.
Şi în final, ne vom referi la unul din cele mai populare sporturi cu motor din ţara noastră – Drag Racing – sport în care a debutat şi Preşedintele FARM, Igor Vrabie. Cu suportul sponsorilor, acesta
are şanse să fie reinstituit, iar concurenţii moldoveni vor avea şansa să se califice şi în campionatele europene.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
5
3,193
COMENTARII (1)
Uberzilla
Bălţi, Moldova
la 3 Aprilie 2012 - 20:51
Ayrton Senna (!)
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!