Noul război ecologic – Paris: fără diesel-uri către anul 2020!
10 Decembrie 2014, 11:52
În ultimii ani autoturismele cu motoare diesel sub capotă au devenit mai ecologice, sau cum se mai zice – mai „verzi”. În zilele noastre, diesel-urile surclasează motoarele pe benzină practic la toate categoriile şi totuşi, acestea au probleme mari din cauza emisiilor.

Vă veţi întreba, cum poate fi una ca asta, atât timp, cât diesel-urile au mai
puţine emisii de CO2 decât motoarele pe benzină? Aici apar alte emisii, mult mai nocive, care sunt cu câteva ori mai mari, decât aceleaşi emisii a motoarelor pe benzină. Printre acestea figurează „noxele”, sau NOx (oxizii de azot) şi pulberile în suspensie, sau particulele, care sunt extrem de mici
şi pot pătrunde în organismul uman, provocând boli respiratorii sau chiar cancer pulmonar. Nu există catalizatoare care ar putea „prinde” cele mai mici particule, astfel poluare aerului de către diesel-uri pe teritoriul Europei a devenit o problemă enormă, cauzând daune severe sănătăţii.
Chiar dacă producătorii francezi au fost unii din pioneri în dezvoltarea „diesel-urilor curate” (aduceţi-vă aminte de tehnologia HDi de la Peugeot), anume din Franţa vor să scoată toate automobilele propulsate de diesel! Primarul Parisului, Anne Hidalgo, vrea ca către anul 2020 în Paris să nu mai fie nici un automobil cu motor diesel, pentru a reduce impactul poluării aerului de către acestea. Dar implementarea acestui plan, va fi una dificilă, pentru că o mare parte a parcului de automobile, este dotată cu motoare diesel.
În fine, această iniţiativă
pare a fi o capcană
pentru producătorii
auto francezi,
care vor avea de suferit, având în vedere producerea enormă a automobilelor cu propulsoare diesel.

Dar asta nu este tot. Se zvoneşte că şi Londra va urma Parisul, în planul de eliminare a diesel-urilor de pe străzile sale! Primarul Londrei, Boris Johnson, ştie despre problemele poluării şi face primii paşi către eliminarea diesel-urilor. Astfel, taxa de intrare în centrul capitalei britanice pentru proprietarii automobilelor cu motoare diesel, va fi mărită de la 10 la 20 de lire sterline, iar în viitor şi proprietarii maşinilor cu motoare pe benzină cu anul de producţie mai jos de anul 2006, vor achita mai mult. În fiecare an, din cauza poluării aerului în Marea Britanie sunt înregistrate circa 29.000 de decese premature, iar această problemă necesită măsuri drastice, în caz contrar, către anii 2030, poluarea aerului din Londra va ajunge la un nivel critic.

Într-un cuvânt, începe un nou război ecologic, care pe o parte va pune cruce treptat maşinilor clasice, dotate cu motoare cu ardere internă, iar pe de altă parte va spori dezvoltarea maşinilor electrice şi a altor vehicule cu propulsii ecologic pure.

Ce părere aveţi despre acest
început de sfârşit?
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,570
COMENTARII (1)
Eugen0
Cluj-Napoca, România
la 10 Decembrie 2014 - 13:07
Era ideal daca automobilele aveau emisii de CO2. CO2-ul TREBUIESTE !!

Cred ca va aduceti aminte din liceu de la geografie, circuitul CO2-ului in natura...

Cu toate astea......nu sunt sigur, dar asta suna mai mult a spalare de bani :)
Se stie prea bine ca cea mai mare cantitate de gaze poluante, provine de la uzine si fabrici, nu la transport.
Tot asa, se mai stie ca termocentralele consuma cea mai mare cantitate de petrol, producand electricitate.

Din acest moment, eu nu vad rostul motoarelor electrice. Electricitatea tot se obtine din petrol ars, insotit de emisii de gaze poluante.

:)
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!