(VIDEO) O echipă de ingineri din Australia a reuşit să producă electricitate din CO2 şi vrea să dezvolte tehnologia la scară industrială
19 Aprilie 2024, 14:51 Redacţia PiataAuto.md
Marea majoritate a tendinţelor omenirii de a trece la energie regenerabilă au la bază dorinţa de minimiza emisiile CO2, pentru reduce din efectul de seră pe care acest gaz îl are în atmosferă. Dar în lume se tot elaborează şi perfecţionează şi tehnologii de captare a CO2-ului din aer, astfel încât omenirea să poată ajunge la o etapă în care nu doar să reducă emisiile noi de CO2, ci şi să le poată extrage înapoi pe cele emise anterior. Există deja mai multe tehnologii ce par a fi viabile de captare directă a CO2-ului din aer, unele din ele separând atomii de carbon de cei de oxigen şi încercând să stocheze în adâncuri carbonul în formă solidificată. Toate aceste tehnologii, însă, au fost limitate până în prezent de consumul mare de energie pe care îl solicită aceste procese de captare, filtrare, reacţii de separare şi solidificare, iar apoi şi energia necesară stocării. O echipă de ingineri de la Universitatea Queensland din Australia, însă, anunţă că a reuşit să producă electricitate din CO2 în premieră mondială şi vrea să dezvolte tehnologia la scară industrială.
Foto: Utilaj de captare directă CO2 din atmosferă
Conform informaţiilor publicate de echipa de cercetători, aceştia au creat un nano generator, care absoarbe energia inerentă conţinută în CO2 şi o transformă în electricitate, printr-un proces pasiv la nivel localizat.
Generatorul lor conţine un hidrogel cu nano folii cu agaroză, care permite absorbţia energiei prin separarea ionilor care trec prin canalele interioare ale acestuia.
Construcţia nanogeneratorului conţine două elemente de bază — o structură scheletică, realizată din nitrat de bor, cu o grosime egală cu doar câţiva atomi, care produce ion pozitivi şi negativi. Cel de-al doilea elemente e un gel pe bază de poliamină, care e deja folosit la procesele de captare CO2.
Prin nanofolii, cercetătorii au manipulat dimensiunile ionilor care le traversează, din conţinutul CO2-ului, astfel încât ionii pozitiv să fie semnificativ mai mari, creând un curent de difuzie. Cercetătorii detaliază şi compoziţia acestor nanofolii şi cum reuşesc ele să capteze, eliberându-i pe cei pozitivi sub formă de NH3+ de mărimi mari, iar pe cei negativi sub formă de HCO3-, de mărimi mici. Diferenţa de dimensiuni şi sarcini este şi cea care ajunge să creeze electricitatea în final.
Echipa a făcut experimente repetate şi au reuşit să genereze electricitate prin această absorbţie pasivă. Zicem pasivă, pentru că nu e nevoie de consum de energie pentru ca această captare de energie să aibă loc, cel puţin la acest nivel de laborator. Însă, la un nivel industrial mare, probabil va fi nevoie de asigurarea unui flux constant de CO2 prin anumite ventilatoare. Însă acest consum de energie ar fi oricum mult mai mic în comparaţie cu energia consumată în procesele actual de captare CO2.
Foto: Dispozitiv de electroliză a CO2-ului, din procesele actual de captare
Ideea, însă, e că tehnologia dezvoltată acum de inginerii australieni nu înlocuieşte captarea CO2 şi nu transformă în vreun fel CO2-ul în alt produs, ci mai degrabă ar veni să complementeze procesele actuale, ca o nouă etapă intermediară, care să permită, prin această extragere de electricitate, să se poată compensa măcar o parte din energia consumată pentru captarea şi solidificarea finală a CO2-ului.
Foto: Aşa arată carbonul solidificat în urma unor tehnologii actuale de captare CO2
Deocamdată, inginerii estimează că au putut capta doar 1% din energia inerentă conţinută în CO2 şi spun că există multe căi de a mări această cotă. Dar e prematur să spună acum câţi kWh de electricitate ar putea genera dintr-o anumită unitate de volum de CO2 care trece prin nanogeneratorul lor. Cert e că această primă captare de electricitate din CO2 a avut loc, iar de aici încolo inginerii au de muncit astfel încât această electricitate să ajungă la valori semnificative, încât ea să poată face o diferenţă în tot procesul de captare de CO2. Şi dacă în final captarea de CO2 va deveni mai puţin energofagă, atunci şi extragerea CO2-ului şi carbonului din atmosferă, în cantităţi mult mai mari, va deveni mai viabilă decât este acum.
Vezi mai jos şi un scurt video publicat de inginerii din Australia.