Petroliștii au numit cauzele majorării prețurilor pentru carburanți în Moldova

Principalii importatori de produse petroliere din Moldova au oferit explicații pe marginea majorării recente a prețurilor pentru combustibilul comercializat cu amănuntul. Petroliștii au numit două cauze de bază ce au dus la majorarea prețurilor, și au publicat un comunicat de presă, semnat de cei mai mari importatori de combustibil din țara noastră.

Potrivit importatorilor, combustibilul a cunoscut o creștere de preț de circa 12.2% pe piața internațională, de la 608 dolari/tonă, până la 682 dolari/tonă, în cazul benzinei, și de la 605 dolari/tonă la 659 dolari/tonă pentru motorină. Odată cu aceasta, leul moldovenesc a cunoscut o depreciere ușoară în raport cu dolarul american, de 4.95%, sau de la 17.0929 lei/dolar la 17.9392 lei/dolar.
În acest context, petroliștii din țara noastră s-au văzut nevoiți să majoreze prețurile pentru combustibil la pompă, pentru a exclude activitatea în detrimentul său, iar asta după ce mai multe luni consecutiv au înregistrat pierderi de pe urma comercializării carburanților la un preț mai jos de cel internațional. Importatorii menționează că o creștere a prețului pentru combustibil a fost înregistrată și în țările vecine – România și Ucraina.

Amintim că săptămâna trecută benzina cu cifra octanică 95 a înregistrat o creștere de preț de circa 1 leu per litru, pe când motorina s-a scumpit în medie cu 85 bani, comparativ cu prețurile afișate anterior. La scurt timp Consiliul Concurenței din Republica Moldova a emis un comunicat de presă, prin care a informat că s-a autosesizat pe marginea scumpirii concomitente a carburanților, urmând să investigheze cazul pentru a stabili dacă a avut loc o înțelegere cartel între importatori.
0
425
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!