Nu se va întâmpla cu mine. Sigur? Viteza excesivă e ţinta unei noi campanii comune Kaufland, MAI şi Primăria Chişinău

18 August 2020, 14:32
Ilie Toma
Ce-i motivează pe şoferi să gonească acolo unde nu e permis acest lucru? Teribilismul, veţi spune, probabil. Dar de unde vine acel teribilism? Din încrederea că ”maşina mea e mai puternică”, din convingerea că ”eu pot conduce mai bine ca ceilalţi”, din părerea fermă că ”nu se va întâmpla cu mine”.
Ei bine, să ştiţi există suficiente maşini de puternice în jur, iar cam 95% din maşinile produse azi accelerează de la 0 la 100 km/h într-un interval cuprins între 5 şi 11 secunde, ceea ce face o mare diferenţă pe un circuit sportiv, dar e neglijabil în mediul unui oraş, între două intersecţii semaforizate.

Şi cam 70% dintre noi, şoferii, credem fiecare că noi conducem mai bine decât ceilalţi, iar prin diviziune logică acest lucru fi imposibil, ca 70% dintre noi să fim cu toţi mai buni decât toţi ceilalţi.
Şi cea mai periculoasă convingere, în fine, e cea că nu se va întâmpla nimic rău cu mine. Aici, chiar dacă în 99.9% din cazuri nu se va întâmpla nimic rău, şansa de 0.1% de a nimeri într-o situaţie nefastă poate fi fatală. O zecime de procent e deja mult, pentru că asta ar însemna că-n 999 de zile nu păţeşti nimic şi în ziua 1000 faci un accident. Iar 999 zile sunt nici 3 ani, de fapt. Şi să faci un accident o dată la 3 ani e deja urât şi periculos.
Nu-i aşa că atunci când stai să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, te gândeşti altfel dacă merită să apeşi acceleraţia aia atât de excesiv? Nu-i aşa că atunci când înţelegi, pricepi că nu trebuie să demonstrezi nimănui nimic în oraş, că există autostrăzi fără limite de viteze unde poţi să-ţi pui la treabă maşina puternică, sau seprentine montane unde să intri mai iute în viraje?
Tocmai pentru că înţelelegerea şi informarea aduce conştientizare, cei de la Kaufland Moldova, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi Primăria Chişinău, au dat startul azi unei noi campanii de informare, care se vrea una mai relevantă şi autentică decât oricare altă. Nu vor fi doar nişte materiale informative, ci vor fi oameni adevăraţi implicaţi în ea, care să încerce să-i convingă pe alţii şi să-i facă să ÎNţELEAGĂ. Pentru că, nu-i aşa, uneori ascultăm mai atent când un om ne spune ceva din propria experienţă, din propriile gânduri?
Chiar şi agenţii de patrulare vor fi mesagerii acestor încercări de convingere. Mai mult ca atât, aici vor fi implicaţi până şi oameni care au fost cândva vinovaţi de producerea unui accident grav, din cauza vitezei. Cine, dacă nu chiar cei care au făcut-o, ne pot spune mai bine? Regretele cui, dacă nu ale lor, care se credeau şi ei invincibili cândva, pot suna mai convingător?
Dar, dincolo de aceste iniţiative nobile de informare, campania lansată azi va fi însoţită şi de acţiuni ample ale poliţiei de vânare a vitezomanilor prin Chişinău şi prin ţară, cu tot cu pedepsirea de rigoare, cerută de lege. Mai mult ca atât, de la Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, am aflat azi că se pregătesc noi propuneri legislative de pedepsire mai aspră pentru depăşirile mari de viteză.
Acum, cu mâna pe inimă, spune în comentarii, care crezi că e cel mai frecvent motivaţia celor ce conduc cu viteză excesivă? Şi ce-ar putea ajuta cel mai bine — informarea şi conştientizarea, pedepsele mai dure, ambele la un loc sau poate o altă soluţie pe care o vezi tu?
0
2,209
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!