Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Un tată, un fiu şi o Lada 2101 cu numere de Moldova în Paris! Am aflat povestea moldoveanului din Franţa cu Lada

29 Septembrie 2020 - 22:47
Ilie Toma
În luna august a acestui an publicam un articol în care vă anunţam că un moldovean exploatează o Lada 2101 în Paris şi vă rugam să ne ajutaţi să găsim proprietarul acestei maşini, ca să-i aflăm povestea. Ei bine, azi, brusc, mai mulţi dintre voi ne-aţi trimis mesaje prin care ne-aţi indicat proprietarul şi am putut să vorbim cu el direct, ca să-i aflăm povestea excentrică! Voi sunteţi minunaţi, comunitate şi, pentru asta vă mulţumim!
Îi spune Victor. E divorţat şi trăieşte într-adevăr în Franţa, cu fiul său. Sunt de nedespărţit, peste tot sunt împreună. Victor are atracţie mai mult pentru maşinile vechi şi spune că erau făcute mai calitativ, mai cu suflet, în timp ce cele de azi se fac doar ca să se vândă. Băiatul său are aceeaşi pasiune pentru maşinile de demult ca şi tatăl său. Aşa că atunci când urcă ambii în Lada 2101, aflată într-o condiţie superbă şi defilează cu ea pe străzile Parisului, au parte de momente pe care şi le-ar dori orice tată şi orice fiu la vârsta acestui puşti!
Maşina e din 1985. E o Lada 21013, cu un motor pe benzină de 1.2 litri sub capotă, care dezvoltă 65 CP, cuplat la o cutie manuală cu 4 trepte. A văzut-o ceva timp în urmă expusă la vânzare în Moldova şi el, fiind în Franţa, l-a rugat pe vărul său să meargă s-o vadă. Starea ei conservată era prea bună ca s-o rateze, aşa că a cumpărat-o.
Apoi a urmat o muncă de readucere a maşinii la starea ei autentică, originală, scăpând de tot ce mai fusese un pic modificat anterior. Victor adoră condiţia originală, de uzină, şi anume în starea aia impecabilă de maşină ca nouă, de capsulă a timpului, şi-a dorit s-o aducă. Între timp, şi-a mai cumpărat una, care e acum în proces de restaurare, dar azi vom vorbi de acest exemplar cu fler de Paris.
Victor trăieşte în Franţa din 2001, dar vine des în Moldova, aşa că atunci când Lada 2101 fusese pregătită în condiţia dorită de el, a venit împreună cu fiul său, ca s-o ia în Franţa. A urmat o călătorie fantastică de 30 de ore cu Lada 2101 din Moldova până în Franţa, cu 2,500 km parcurşi, tată şi fiu, alături, într-o Lada clasică!
Ştim, vă gândiţi dacă a rezistat maşina la un asemenea drum. Da, a rezistat, ba chiar Victor menţionează că n-a avut nici cea mai mică problemă cu maşina în acea călătorie. Şi nici acum nu are. E o maşină care merge superb şi nu-i dă nicio băiate de cap. În schimb peste tot în Franţa ea e un magnet de priviri, curiozităţi şi întrebări.
Oriunde ar parca-o, imediat apar oameni care o privesc cu admiraţie sau îi fac poze. În Franţa, cu ea eşti mai vizibil pe străzi decât dacă ai merge cu un Ferrari Testarossa. Şi oamenii au zâmbetul pe faţă, având curaj să comunice cu tine, să întrebe istoria maşinii şi istoria ta. Tocmai spiritul ăsta şi e o parte esenţială, frumoasă, a experienţei de a avea o asemenea maşină clasică!
Mai mult ca atât, azi a avut parte de un caz şi mai nostim cu poliţiştii francezi. Era asfalt umed pe străzi, iar într-un sens giratoriu, Victor a apăsat un pic mai tare pedala de acceleraţie şi a intrat într-un scurt derapaj controlat frumos. Poliţiştii l-au văzut şi l-au staţionat. Dar nu atât ca să-l atenţioneze despre drift, cât să-l ia la întrebări despre bijuteria rară în Franţa, pe care o conduce.
Dacă întrebaţi de drift sau de condus sportiv, aflaţi că Victor munceşte ca şofer profesionist în Franţa. Şi tot la costum a fost prins într-o zi de nişte prieteni de-ai săi fotografi, videografi, care l-au convins la o sesiune foto şi video cu Lada sa prin Paris.
Între timp, Victor a adunat multe poze cu Lada pe fundal parizian, în tot soiul de ipostaze. Pentru că e Paris, fără un pic de şarm feminin nu se putea.
Dar cele mai de preţ sunt amintirile pe care Victor le-a adunat şi continuă să le adune în fiecare zi alături de fiul său cu această Lada. Adoră să meargă împreună cu ea. Şi de după geam au văzut împreună şi turnul Eiffel, şi drumurile pustii de ţară ale Franţei, la apus de soare, şi autostrăzile perfecte, pe care Lada se simte foarte încrezută în ciuda celor 35 de ani pe care-i are. La 35 de ani viaţa are un gust suficient de maturat ca să fie mai plină de esenţă, dar în acelaşi timp suficient de viguros ca să fie îndrăzneaţă, ambiţioasă şi să poată fi trăită la turaţii înalte!
Aşa că Lada asta 2101 cu numere de Moldova condimentează adesea străzile Parisului în aceste luni. Iar în ea, un tată şi un fiu, care privesc zâmbind de după parbriz, apoi se privesc reciproc şi se înţeleg din priviri. Un tată şi un fiu care au voinţa de a trăi aşa cum îşi doresc, gustând viaţa din plin!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter