Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Primul raliu cu maşini electrice din lume, Projekt E, a durat 5 minute şi a avut 3 concurenţi

23 Septembrie 2020 - 14:39
Ilie Toma
Mobilitatea electrică îşi face tot mai mult loc în motorsport, asta e cert. Formula E, spre exemplu, şi-a luat avânt foarte intens de ceva timp. Dar, de curând a avut loc şi primul raliul electric din lume, numit Projekt E, care e, în esenţă, acelaşi raliu pe care-l ştim cu toţii, doar că în el concurează modele electrice.
Iar renumitul pilot de raliu şi totodată autor al clipurilor virale din seria Gymkhana, Ken Block, a participat cu un Ford Fiesta ERX, propulsat electric, fireşte. Bolidul a fost construit de o companie austriacă pentru cei de la Ford, având la bază şasiul unei Festa ST.

Maşina de raliu are 3 electromotoare - unul în faţă, şi două în spate. Ele livrează un total de 1,000 Nm cuplu, 620 CP, iar accelerarea de la 0 la 60 mph durează doar 1.8 secunde! Totuşi, la început Ken Block s-a plâns pe greutatea mai mare a bolidului său şi pe faptul că pe suprafeţe cu aderenţă scăzută maşina vrea să continue să derapeze la nesfârşit şi mai puţin să apuce la un moment dat aderenţa, aşa cum e obişnuit pilotul cu maşinile de raliu clasice.
În ciuda acestor elemene de disconfort, Ken Block a învins raliul, în care au participat, în total... 3 maşini. Da, doar 3 exemplare identice de Ford Fiesta ERX au participat, conduse de Ken Block, Hermann Neubauer şi Natalie Barratt. Şi ştiţi cât a durat întreaga cursă? Nu, nici 3 ore, nici 2 ore, nici măcar o oră! A durat doar 4 minute şi 50 de secunde pentru învingător şi 5 minute şi 16 secunde pentru ultima clasată. Dar, fiind doar 3, toţi au ajuns pe podium.

E oarecum trist, parcă, nu? Sau trebuie să fim mai iertători, fiindcă e doar începutul elecromobilităţii în lumea raliului? Voi ce părere aveţi de acest raliu, care a început cu tot cu pregătiri, calificări şi cursă în cele 8 minute de video de mai jos?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter