Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Utilitara Opel Vivaro devine un hibrid semi-electric cu pile de hidrogen

18 Mai 2021 - 12:37
Denis Godorozea
Opel şi Vauxhall lansează prima utilitară electrică alimentată cu hidrogen. Este vorba despre noua generaţie a monovolumului Vivaro, dezvoltat pe baza monovolumelor Peugeot, ce a beneficiat mai devreme şi de o versiune electrică Vivaro-e. Versiunea fuel cell va fi o alternativă motorizărilor 100% electrice, oferind posibilitatea de a alimenta simţitor mai rapid pentru autonomii extinse, însă această versiune urmează a fi şi simţitor mai scumpă.
Germanii anunţă că noua motorizare va fi disponibilă în ambele versiuni de caroserie Vivaro, cu ampatament standard şi lungime totală de 4.95 metri, dar şi cu ampatament mărit şi lungime totală de 5.3 metri. Substratul tehnic nu a avut vreun efect negativ asupra volumului pentru mărfuri şi bagaje în compartimentul dedicat, dar nici asupra capacităţii maxime de tractare — în versiunile de top Vivaro poate oferi un spaţiu de 6.1 m3 şi poate transporta până la 1,100 kg de greutăţi.
Monovolumul este echipat cu un rezervor de hidrogen, ce a luat locul bateriei de bază a versiunii electrice Vivaro-e, însă nu renunţă în totalitate la baterii de tracţiune, având una de 10.5 kWh, amplasată sub scaunele şoferului şi pasagerului, care asigură un surplus de putere pentru motorul electric în clipele de acceleraţie. Fireşte, în aceste condiţii monovolumul a moştenit şi sistemul de frânare regenerativ de la varianta electrică.
Mai mult de atât, bateria de tracţiune poate fi încărcată de la prize exterioare, asigurând în acest caz autonomie 100% electrică de până la 50 km. Cu rezervorul de hidrogen plin, maşina poate parcurge distanţe de până la 400 km, iar suplinirea rezervelor durează doar 3 minute. Opel nu anunţă deocamdată şi preţurile pentru interpretarea fuel cell a lui Vivaro-e, dar promite să lanseze noua versiune pe Bătrânul Continent până la sfârşitul acestui an. Versiunea Vauxhall dedicată pieţei din Marea Britanie va apărea abia în 2023, însă.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter