Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Tesla declară că 100% din bateriile de la maşinile sale ajung să fie reciclate şi nici una nu ajunge să polueze

11 August 2021 - 12:27
Ilie Toma
Când vine vorba de maşinile electrice, există o întrebare care-i nelinişteşte atât de fani, cât şi pe cei care sunt împotriva lor: ce se întâmplă cu bateriile maşinilor după ce acestea ajung nefuncţionale? Or, bateriile nu pot fi pur şi simplu aruncate la gunoi sau îngropate undeva, ele având un potenţial enorm de poluare a solului.
Cei mai mult producători preferă se evite să vorbească despre asta, eschivându-se de obicei după tot soiul de contracte cu alte companii specializate, care ar trebui să aibă grijă de aceste procese. Tesla, totuşi, a ales să dacă declaraţii mari şi directe despre ceea ce se întâmplă cu bateriile lor.

Astfel, bazându-se pe propriul lor raport oficial de sustenabilitate, aceştia au indicat că au pus deja la punct un sistem prin care preiau absolut toate bateriile maşinilor defectate, preluarea având lor prin centrele Tesla. Ulterior, aceste baterii ajung la câţiva din furnizorii de materiale pentru baterii Tesla, unde sunt dezmembrate şi reciclate, o mare parte din componentele lor ajungând să fie utilizate la noi baterii.
Totuşi, raportul Tesla se referă la procesarea bateriilor pe care compania le primeşte prin centrele sale. Dacă altcineva alege să dezmembreze o maşină prin alte metode, atunci compania nu mai poate garanta finalitatea acestor baterii, fapt oarecum firesc. De asemenea, e interesant că în prezent majoritatea bateriilor reciclate ajung de la propriile centre de control de la uzinele Tesla, deci efectiv baterii defecte schimbate înainte ca maşinile să părăsească uzina, şi doar o parte relativ mică provine de la exemplare Tesla cu parcursuri foarte mari sau grav avariate.

Tesla mai menţionează că planifică să creeze asemenea departamente de reciclare a bateriilor direct la uzinele sale Gigafactory din Texas şi Berlin. Scopul final e ca prin aceste reciclări şi integrări să se ajungă la un cost al materialelor reciclate comparabil cu achiziţia de noi materiale, astfel încât aceste operaţiuni să fie nu doar frumoase şi necesare mediului, dar şi viabile din punct de vedere economic.
În final, fără a ne referi la planurile de viitor, faptul că azi deja Tesla poate declara că toate bateriile sale sunt în totalitate reciclate e un anunţ major şi curajos, care va avea impact atât pentru imaginea Tesla în faţa altor concurenţi, cât şi pentru respectul fanilor de electromobilitate pentru compania condusă de Elon Musk.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter