(VIDEO) Rezultat ruşinos la ultimele teste Euro NCAP: 1 stea pentru Dacia Spring şi zero stele pentru Renault ZOE

8 Decembrie 2021, 15:03
Redacţia PiataAuto.md
Euro NCAP a dat azi publicităţii rezultatele ultimei serii de teste, în care au fost incluse 11 automobile. În timp ce modele precum BMW iX, Genesis G70 şi GV70 sau Mercedes EQS au luat câte 5 stele, la polul opus se află noua Dacia Spring şi Renault ZOE, care cel mai mic număr de stele din ultimul deceniu încoace.
Renault ZOE a luat zero stele la ultimele teste, marea critică fiind adusă degradării siguranţei faţă de generaţia precedentă ZOE, care avea aribag-uri laterale ce acoperă şi capul, iar acum are doar pentru zona pieptului. Prin urmare, într-un impact lateral pasagerii rămân cu zona pelvisului, a picioarelor şi a capului expusă total, doar pieptul fiind protejat. Modelul a fost criticat dur şi la nivelul siguranţei active disponibile în dotarea de bază, din ea lipsind şi frânarea automată şi multe alte sisteme moderne, unele din ele venind opţional în dotări mai scumpe, iar altele lipsind cu desăvârşire. Concluzia celor de la Euro NCAP este că Renault ZOE oferă o protecţie generală slabă la impact, protecţie slabă pentru alţi participanţi la trafic vulnerabili şi nu are nici o tehnologie de evitare a accidentelor în dotarea standard, fapt care i-a şi făcut să-l descalifice de la orice stea, modelul francez primind în rezultat 0 stele.
Cei de la Euro NCAP amintesc că mai demult, în anul 2001, Renault Laguna a fost prima maşină care a primit calificativul de 5 stele la Euro NCAP, iar pe parcursul următorilor ani Renault a fost sinonimul siguranţei excepţionale. Acum, însă, Renault a ajuns în situaţia de a avea cel mai prost rezultat al unei maşini testate de mulţi ani încoace.
Situaţia e lamentabilă şi în cazul lui Dacia Spring, o altă maşină a grupului Renault. Aici cei de la Euro NCAP nu-şi ascund remarcile veninoase faţă de cei de la Dacia, numindu-i între ghilimele „maeştri ai ingineriei frugale”. Dacia are airbag lateral şi pentru zona capului, însă protecţia generală e foarte slabă, riscând să genereze răniri ale ocupanţilor adulţi în aproape toate scenariile de impact.
Din dotările de siguranţă activă există doar frânarea automată care recunoaşte alte vehicule, nu şi pietoni sau biciclişti. Cei de la Euro NCAP au mai declarat că tendinţa de a face maşinile electrice mai ieftine e una admirabilă, dar nu cu preţul siguranţei.
0
1,612
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!