Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un pod din Rusia, realizat din plastic, care trebuia să ţină minim 50 ani, a rezistat doar 5 luni

24 Decembrie 2021 - 12:53
Redacţia PiataAuto.md
Podurile sunt construcţii esenţiale de infrastructură rutieră peste tot în lume, iar atunci când sunt construite, e oarecum firesc ca acestea să slujească multe decenii, iar în unele cazuri chiar şi sute de ani. Totuşi, un caz recent din Rusia arată cât de efemeră poate fi o asemenea construcţie, dacă e gândită de ingineri mai puţini pricepuţi, care nu prea ţin cont de toate condiţiile de exploatare a podului.
Totul s-a întâmplat într-o regiune îndepărtată a Rusiei, din regiunea Arhanghelsk. Între localităţile Pogosti, Ripalovo şi alte câteva, trece râul Emtsa, peste care exista anterior un pod de fier, construit mai bine de 40 de ani în urmă. Acel pod era unica legătură a mai multor localităţi cu civilizaţia pe timp de vară. Aşadar, după ce vechiul pod a slujit 40 de ani, în noiembrie 2019 o ambarcaţiune l-a acroşat şi l-a rupt, iar de atunci cei din regiuni rămăseseră deconectaţi de la civilizaţie. Sătenii care au maşini le puteau folosi doar prin sat şi chiar şi livrările de produse alimentare erau foarte anevoioase. Dar, după mai multe vizite oficiale în regiune, din bugetul regiunii Arhanghelsk au fost alocate 20 milioane de ruble pentru un pod nou, echivalentul a circa 240 mii euro.
Foto: Podul vechi de fier, care a slujit 40 de ani până a fost rupt

În luna iunie a anului 2021 a început construcţia noului pod, care trebuia să fie unul revoluţionar şi inovativ. Podul era format din blocuri de plastic cu oarecare nano tehnologii neclare, materialul fiind de producţie autohtonă, din Rusia.
Aceste blocuri se uneau ca piese de Lego, se fixau, iar deasupra s-a pus şi un strat de scânduri, pe care maşinile şi oamenii urmau să calce.
Podul a fost construit de o companie din Moscova, iar experţii veniţi la faţa locului se întreceau în laude şi ovaţii, anunţând o garanţie de 50 de ani pentru noul pod. Aceştia spuneau chiar că noul pod e într-atât de inovativ, încât chiar dacă un bloc de plastic de sparge, celelalte rămân şi nu permit scufundarea podului. Au zis, de asemenea, că l-au proiectat să reziste la fele mai intense fluxuri ale râului. Cu alte cuvinte, se promitea un pod indestructibil, care să reziste minim până în anul 2071.
Au trecut doar 5 luni, însă, până când, la 23 noiembrie 2021, podul a fost luat de bucăţile de gheaţă care s-au format pe râu. Surpriză, dar în Siberia râurile mai şi îngheaţă. Podul a fost rupt de la unul din capetele sale şi apoi a luat-o în aval, iar marea problemă e că atunci se afla şi o femeie pe pod, care a auzit podul scârţâind din încheieturi şi a reuşit să fugă pe mal, după care acesta s-a rupt. Acum, localităţile sunt din nou rupte de civilizaţie, iar experţii tehnici trebuie să vină din nou să evalueze „situaţia”. Autorităţile spun că anume compania care a oferit garanţie de 50 de ani podului va fi cea care va trebui să construiască altul. Doar că, după contract, ea e obligată să facă unul din aceleaşi materiale de plastic. Şi cum în faţă sunt 50 de ani de garanţie, probabil va urma o epopee lungă, sau compania va aplica tehnologii mai clasice odată, care să reziste pe perioada promisă. Deocamdată, autorităţile încearcă să formeze un drum de gheaţă peste râu, iar dacă nu vor reuşi, au promis că vor livra cu elicopterul produse alimentare în satele izolate, pentru a ajuta oamenii de acolo.
Includem mai jos două reportaje de la o televiziune din Rusia despre acest pod — primul din momentul construcţiei, când toţi experţii promiteau marea şi sarea, şi cel de-al doilea după momentul ruperii lui. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter