Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Cum a fost dezvoltată şi testată Lada Niva de ingineri, acum peste 45 de ani, înainte de a fi produsă

21 Ianuarie 2022 - 19:07
Redacţia PiataAuto.md
Niva a fost unul din cele mai reuşite modele proiectate de către AvtoVAZ în istoria sa şi a fost unul din puţinele care nu a fost inspirat de pe vreun model occidental. Dacă modelele anterioare erau bazate pe platforme licenţiate de Fiat, atunci Niva a fost dezvoltată într-o perioadă în care în lume nu existau pur şi simplu offroader-e similare ca design şi construcţie.
Existau offroader-e mici, dar majoritatea erau pătrăţoase şi decapotate, construite neapărat pe cadru dur. Nici măcar Mercedes-Benz G-Class încă nu se lansase. Aşa că inginerii care au muncit la Niva au făcut un adevărat pionerat în industrie şi au creat un offroader fără cadru dur, compact şi agil, relativ civilizat la interior după parametrii acelor timpuri şi totodată suficient de capabil încât să facă faţă oricăror provocări geografice. Şi le-a reuşit, la acele timpuri caracteristicile Nivei fiind comparabile cu ceea ce se producea şi în Europa. Iar apoi au venit şi raliurile de la Dakar, care au confirmat rezistenţa acestei maşini, ea devenit îndrăgită până şi de cei mai înflăcăraţi entuziaşti — nu în zadar şi acum, în 2022, tocmai 4 exemplare Niva, conduse din entuziaşti din Elveţia, Franţa şi Spania, au concurat la Dakar Classics.
Foto: Imagine de la Dakar 2022, cu una dintre Nivele participante

Ei bine, mai jos e un film documentar oficial, publicat de AvtoVAZ în 1976, atunci când modelul fusese anunţat şi urma să înceapă a fi produs în serie, producţia începând în 1977. Iar filmul de mai jos arată foarte minuţios etapele de proiectare a inginerilor, dar şi cât de variat a fost testată Niva în etapa de pre-producţie, înainte de a fi pusă pe linia de asamblare. Fireşte, fiind produs în acea perioadă, filmul mai are inevitabil şi exagerări pompoase, specifice acelor timpuri, dar dincolo de ele, e interesant să vedem abordarea pregătirii acestui model de la începuturile sale.
Vezi întregul documentar mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate, dacă ai nevoie.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter