Rusia a trimis o navă de 110 ani vechime pentru recuperarea a ce a mai rămas din nava amiral scufundată Moskva

25 Aprilie 2022, 14:54
Redacţia PiataAuto.md
După ce nava amiral Moskva din flota Mării Negre a Rusiei a fost distrusă în războiul din Ucraina şi s-a scufundat, era de aşteptat să fie demarată o operaţiune de recuperare. La circa zece zile distanţă, în operaţiunea de recuperare a fost trimisă nava Kommuna, care are 110 ani de când e construită.
Construcţia navei Kommuna a fost finalizată încă în anul 1912, în Sankt Petersburg, şi aceasta a început operarea în 1913. Astfel, nava Komunna a fost construită nu doar înainte de existenţa Rusiei actuale, ci şi a URSS, fiind, de fapt finalizată pe timpul ţarului Nicolai II.
Foto: Nava Kommuna, fotografie din anul 1914

Nava a fost construită iniţial ca una de salvare şi mentenanţă a submarinelor şi a participat de-a lungul istoriei sale la numeroase operaţiune de salvare şi recuperare, sau aprovizionare a submarinelor. Nava a trecut prin două războaie mondiale, fiind şi bombardată la un moment dat. Încă în 1984 se discuta despre transferul acestei nave academiei de ştiinţe din Moscova, însă acest transfer a fost anulat, iar nava a mai fost reparată de câteva ori, iar din 2012 a fost pusă în serviciul flotei din Marea Neagră. În 2009 a primit la bordul său şi un mic submarin propriu, britanic, capabil să opereze la adâncime de până la 1,000 metri. În prezent, nava e propulsată de două motoare diesel cu 6 cilindri în linie, de 600 CP.
Foto: Submarinul britanic, de culoară alb-roşie, vizibil pe navă

Din cauza dimensiunii mari a navei amiral Moskva, scufundată acum aproape două săptămâni, ridicarea ei la suprafaţă e prea dificilă, prin urmare, cel mai probabil nava de 110 ani vechime va avea de recuperat doar eventual tuburile muniţiei şi, eventual, rămăşiţele celor scufundaţi odată cu nava.
0
20,122
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!