Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acesta e primul camion electric de pompieri din America de Nord, dar are şi un motor diesel de BMW, dacă rămâne fără energie

20 Mai 2022 - 17:05
Redacţia PiataAuto.md
Propulsia electrică se răspândeşte tot mai mult, în tot mai multe segmente de vehicule, ajungând nu doar la autoturisme sau motociclete, ci şi la camioane, nave şi chiar avioane. Dar când vine vorba de vehiculele pentru profesioniştii ce intervin în situaţii de urgenţă, pentru a salva vieţi, unde fiecare secundă contează, propulsia electrică încă nu-şi prea făcuse loc. Acum, însă, compania austriacă Rosenbauer, specializată în modificarea camioanelor şi dotarea loc cu echipament profesionist pentru pompieri, a lansat în operare primul camion electric de pompieri din America de Nord, livrându-l pompierilor din Los Angeles.
Camionul poartă numele de Rosenbauer RTX şi e propulsat de două motoare electrice, câte unul pe fiecare ax. Puterea nominală însumată a acestora e de 353 CP, iar puterea maximă — de 489 CP. Camionul face uz de două seturi de baterii, furnizate de Volvo, care totalizează o capacitate de doar 132 kWh.
Energia stocată în baterii, aşadar, nu e suficientă pentru o autonomie de nici măcar 100 km, dar ideea unui camion de pompieri e să fie poziţionat aproape de locul de intervenţie, nu să călătorească 100 km spre destinaţie. Aşa că energia e suficientă pentru a pleca la o intervenţie şi chiar pentru a utiliza ulterior acea energie pentru a pompa apa din rezervor prin furtunurilor pompierilor.
Dar, pentru că e vorba de pompieri şi situaţii imprevizibile, austriecii au asigurat şi prezenţa unui motor diesel la bord, cu rol de generator de electricitate. Au optat pentru un motor de 3.0 litri cu 6 cilindri în linie, de BMW, care dezvoltă până la 300 CP. Prin urmare, atunci când bateriile vor fi epuizate, camionul va rămâne în continuare operaţional. Iar încărcarea are loc cu până la 100 kW putere, prin urmare o încărcare completă va dura circa o oră şi jumătate.
Camionul are suspensie pneumatică activă, pentru a asigura manevrabilitate sporită şi pentru a-şi putea ajusta garda la sol. Acesta poate înainta şi prin ape de 50 cm adâncime, iar pentru a se strecura prin viraje urbane înguste, are şi virare pe patru roţi.
Rosenbauer a mai livrat câteva asemenea camioane electrice de pompieri în alte câteva oraşe din lume, puţine la număr de altfel, dar acesta e unul de generaţie nouă, cu capacităţi perfecţionate, fiind şi primul din întreaga Americă de Nord. A fost înmânat secţiei 82 din Los Angeles, cea care are în sarcină şi renumita regiune Hollywood şi a costat 1.2 milioane de dolari. Teoretic, un asemenea camion electric de pompieri costă 900 mii dolari, dar cu echipament suplimentar avansat poate ajunge şi la suma plătită de către cei din Los Angeles.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter