(VIDEO) Două dâmburi pe traseul M3 din Moldova, construite de muncitorii care lucrează la podul de la Sagaidacul Nou, duc la accidente rutiere
28 Aprilie 2024, 10:28 Redacţia PiataAuto.md
În Moldova, în ultimii ani se munceşte intens la reparaţii şi reconstrucţii de drumuri, dar standardele de semnalizare şi securizare a lucrărilor sunt în continuare sub orice limită de siguranţă. Indicatoarele rutiere pot fi abia vizibile şi pot fi puse exact unde au loc lucrări, fără vreo prevenire din timp a şoferilor. Adeseori indicatoarele sunt puse direct pe tractorul care taie deja asfaltul. Iar dacă există vreun indicator pus la distanţă, de obicei e unul singur, pe o tablă murdărită de asfalt, care abia se vede, şi nici vorbă de repetări şi de securizare a traficului. Dar şi aceste metode au cunoscut acum un nou apogeu pe traseul M3 din Moldova, la podul de lângă Sagaidacul Nou.
E acel pod la care autorităţile merg regulat să vadă evoluţia lucrărilor, întrucât o parte a podului a rămas neterminată timp de 30 de ani, şi abia acum lucrurile sunt duse la bun sfârşit. Dar securizarea zonei de lucru e atât de proastă, încât e o sursă permanentă de pericole de accidente grave. Iar acum muncitorii care lucrează acolo au decis să construiască pe asfalt, pe un traseu naţional, dâmburi de circa 15 cm înălţime, ascuţite, peste care, dacă treci cu o viteză un pic mai mare, eşti proiectat ca pe trambulină în decor.
Unul din dâmburile de pe traseul M3, comparativ cu garda la sol a unui SUV
Asta face ca toţi şoferii să frâneze brusc înaintea lor, în timp ce alţii din spatele lor nu aşteaptă asemenea manevre, iar astfel apar noi riscuri de accidente. Desigur, în zona ar trebui să fie securizată, cu indicatoare de viteză, dar din video-ul de mai jos se poate observa că cel puţin vreo 100 metri înainte de dâmb nu există niciun indicator de limitare a vitezei! Există doar indicatorul care anunţă dâmbul, exact lângă dâmb!
Iar acesta e atât de mare, încât nici măcar cu 30 km/h nu poate fi trecut în siguranţă, fiind nevoie de reducerea vitezei la 5 km/h. Iar asta, inevitabil, generează şi mai mult pericol.
Probabil intenţia iniţială a fost ca maşinile să reducă şi mai mult viteza în apropiere de lucrări. Dar o asemenea intenţie nu poate fi rezolvată doar cu dâmburi mari şi ascuţite, ci în primul rând cu semnalizări clare şi multiple, reflectorizante, luminoase, benzi de galbene de atenţionare, îngustare de trafic, repetiţie de indicatoare, pentru ca omiterea acestora să fie imposibilă, şi pentru a exista o zonă suficient de lungă şi clară de temperare a traficului de pe un traseu naţional înainte de limitările fizice. Ceea ce este făcut acum în aceste zone de lucrări e o iresponsabilitate periculoasă atât pentru şoferi, cât şi pentru muncitori, care se pot pomeni cu maşini ricoşate spre ei în urma acestor accidente.
Vezi în video-ul de mai jos cum arată aceste dâmburi şi cum au dus ele deja la provocarea unui accident.