(VIDEO) Yara Birkeland, prima navă electrică autonomă, construită parţial în România, a fost lansată pe apă în Norvegia

3 Mai 2022, 12:02
Redacţia PiataAuto.md
Yara Nirkeland, prima navă transportatoare de containere cu propulsie electrică şi condus autonom din lume, a fost lansată pe apă în mod oficial în Norvegia şi şi-a început regimul de operare normală, cu o supraveghere suplimentară în perioada iniţială. Întreg corpul navei a fost construit în România, la şantierul naval din Brăila, de către cei de la Vard, la comanda companiei norvegiene Kongsberg, responsabilă pentru construcţia şi echiparea finală a navei pentru o altă companie norvegiană, Yara International. Aceasta din urmă va fi şi cea care o va exploata.
Nava electrică e propulsată de două electromotoare a câte 1,223 CP fiecare, şi are o baterie electrică de 7 MWh la bord. Nava poate transporta 106 containere, deci în lumea acestor nave e una relativ mică, dar misiunea ei de a înlocui câte 50-55 de transporturi scurte de camioane zilnic, între fabrica Yara din Heroya şi portul Brevik, pe o rută maritimă ocolitoare a unui traseu de 15 km făcut de camioane pe uscat spre portul Brevik. Astfel, nava va trebui să facă o călătorie cam o dată la două zile pentru a exclude camioanele în totalitate de pe acest traseu.
Partea mai impresionantă e că nava nu are echipaj şi se conduce autonom, fiind pregătită să reacţioneze şi la situaţii neprevăzute, dar şi la regulile de trafic maritim. Datele navei sunt transmise la un centru de comandă, împreună cu imagini video, iar în primii doi ani vor exista oameni care vor monitoriza îndeaproape, în timp real, fiecare călătorie, pentru a se exclude orice risc. Ulterior, însă, nava va putea face de una singură aceste călătorii.
Iar pentru a exclude intervenţia umană, cei de la Yara şi cei din portul Brevik, au pus în aplicare şi un sistem autonom de încărcare şi descărcare containerelor de pe nava Yara Birkeland. La etapa iniţială şi acest proces va fi coordonat uman, până va exista certitudinea testată în viaţa reală de multiple ori că întregul sistem autonom de transport funcţionează ireproşabil.
Lansarea primei nave electrice autonome pe apă e una simbolică şi importantă, văzută de mulţi drept deschiderea unei noi ere a transportului maritim, în care propulsia electrică şi condusul autonom devin o regulă. Iar partea şi mai fascinantă e că prima navă care ajunge în apele adevărate a fost construită în mare parte în România.
Vezi în video-ul de mai jos momentul de lansare oficială a navei în Norvegia.
1
8,391
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!