Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acesta e X Shore 1, un nou iaht electric, dezvăluit în Suedia, la preţ mai mic decât un Mercedes-AMG G63

2 Septembrie 2022 - 13:49
Redacţia PiataAuto.md
Iahturile nu sunt atribute accesibile, motiv din care au devenit un simbol al avuţiei la scară mare. Dar graţie propulsiei electrice, o companie din Suedia a reuşit să creeze un iaht care costă mai puţin până şi decât un G-Class AMG, nemaivorbind de alte iahturi. Îi spune X Shore 1, iar suedezii spun că, la un asemenea preţ, ambarcaţiunea lor electrică va da lovitura pe piaţă.
Compania are deja în producţie un iaht mai mare şi mai scump, numit Eelex 8000, iar modelul de acum are designul inspirat de la fratele mai mare. Întreg designul e tipic scandinav, aerat şi simplu, ba chiar minimalist, dar foarte funcţional.
Iahtul are 6,5 metri lungime şi va fi disponibil în două versiuni — fără acoperiş şi cu acoperiş. Diferenţa de preţ e foarte mare între cele două versiuni, cea deschisă începând de la 99.000 euro, iar cea cu acoperiş — de la 139.000 euro. În ambele cazuri, e mai puţin decât un G-Class AMG.
Şi pentru că X Shore 1 e un iaht electric, acesta e propulsat de un electromotor de 125 kW, adică de 170 CP. Viteza maximă e de 30 noduri, adică circa 55 km/h. Autonomia iahtului e de 50 mile nautice, echivalentul a 92.6 km. Autonomia a asigurată de o baterie litiu-ion de 63 kWh, care poate fi încărcată atât la prize fast charge, cât şi la cele simple. Chiar şi la o priză simplă din zonele de port destinate iahturilor, o încărcare până la 80% ar dura 3 ore.
Acum proprietarii unui asemenea iaht vor putea spune că deţin un vehicul ecologic, iar silenţiozitatea motorului electric le va permite să navigheze fără a perturba viaţa marină.
La dimensiunile sale şi la filosofia sa de design, iahtul Shore 1 nu se vrea un produs de fiţe, ce poate fi cumpărat cu o treime din preţul unui iaht normal cu performanţe similare, ci mai degrabă o ambarcaţiune modernă cu care poţi naviga într-un mod ecologic şi responsabil. Şi, la cât de multe lacuri, fiorduri, canale şi golful au scandinavii, aceste iahturi ar putea deveni foarte rapid populare.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter