Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Din 2023, ecusonul de revizie tehnică nu va mai fi aplicat pe plăcuţele de înmatriculare în Moldova, ci pe raportul de inspecţie

28 Decembrie 2022 - 13:16
Redacţia PiataAuto.md
Ecusonul de revizie tehnică, aplicat în prezent pe plăcuţele de înmatriculare în Moldova la fiecare nouă inspecţie anuală, va dispărea începând cu 1 ianuarie 2023, intenţia fiind cuprinsă în proiectul unei hotărâri de guvern. Însă o altă formă a ecusonului va fi totuşi aplicată pe raportul de inspecţie, acel act confirmativ pe care proprietarii îl primesc după trecerea reviziei.
În esenţă, de mai mulţi ani poliţiştii pot vedea şi electronic şi automatizat, dacă o maşină are revizia expirată, inclusiv în trafic, fără a opri, şi asta pentru că de mai mulţi ani există un sistem centralizat, iar poliţiştii au acces la datele din acel sistem în timp real. Astfel, pentru că serviciile de stat sunt tot mai digitalizate, şi prezenţa fizică a acelui ecuson de inspecţie pe plăcuţele de înmatriculare şi-a pierdut din utilitate, pentru că poliţiştii oricum verificau electronic valabilitatea inspecţiei. Prin noile modificări, însă, întreg raportul va fi stocat în sistemul electronic, cu tot cu informaţiile aferente, iar staţiile de testare vor emite în mod automat un ecuson digital, în forma unui cod de bare, pe care-l vor printa pe raportul de inspecţie.
Partea bizară e că proiectul guvernului prevede că şoferii vor fi obligaţi să poarte acel raport la ei, fizic, în maşină, drept dovadă a trecerii inspecţiei, iar prezenţa codului de bare pe raport va confirma valabilitatea, lipsa lui ducând la nulitatea actului. Deci, e oarecum neclar de ce mai e nevoie de păstrarea fizică a acestei confirmări la bordul maşinii, dacă oricum există o confirmare digitală în sistem. Se mai menţionează şi despre necesitatea reutilării staţiilor de testare cu „complexe tehnice” care să permită generarea şi aplicarea acestui cod de bare.
Deci, e neclar de ce schimbarea nu s-a făcut total spre digital, fără nevoia de a purta o hârtie adiţională, la fel cum s-a făcut cu eliminarea obligativităţii de a purta permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare. Şi, în lipsa unui ecuson fizic, ar putea apărea un fenomen în care poliţiştii vor opri mai des maşinile pentru verificări, cerând raportul fizic. Sau cel puţin informaţiile nu sunt comunicate clar din partea autorităţilor. Aşa că am contactat astăzi Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, pentru a cere răspunsuri la aceste întrebări. Ni s-a spus că proiectul va fi votat deja astăzi şi vom primi un răspuns cu clarificări cât de curând posibil. Vom reveni, deci, cu informaţii suplimentare atunci când vom primi explicaţiile celor de la guvern.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter